Støre hos privatlege

- Må svare for seg selv

Helseminister Ingvild Kjerkol er tydelig på at hun ikke tror på privatisering av helsevesenet. Sjefens bruk av privatlege mener hun han må svare for selv.

HAR IKKE TRUA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier hun ikke har tro på «oppsplitting og privatisering av helsevesenet». I sommer oppsøkte hennes sjef, statsminister Jonas Gahr Støre, privat helsehjelp. Foto: Shad Madian/ Dagbladet.
HAR IKKE TRUA: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sier hun ikke har tro på «oppsplitting og privatisering av helsevesenet». I sommer oppsøkte hennes sjef, statsminister Jonas Gahr Støre, privat helsehjelp. Foto: Shad Madian/ Dagbladet. Vis mer
Publisert

Forrige uke avslørte Dagbladet at statsminister Jonas Gahr Støre oppsøkte privat helsehjelp etter at han pådro seg en strekk i foten under en oppvisningskamp i sommer.

Hans egen helseminister, Ingvild Kjerkol (Ap), har tidligere sagt til Dagbladet at regjeringen ikke skal støtte private helseaktører.

- Disse aktørene driver lovlig, men kan ikke forvente at regjeringen står og heier på dem. Vi ønsker at fagfolkene skal bruke sine evner i vår felles helsetjeneste, sa Kjerkol til Dagbladet i april.

- Tror ikke på privatisering

Tidligere denne uka forholdt Kjerkol seg taus da Dagbladet ba henne kommentere Støres legebesøk. Nå svarer Støres egen helseminister for første gang på spørsmål om statsministerens privatlegebruk.

- Jeg synes statsministeren selv må svare på sin egen helse, sier Kjerkol til Dagbladet.

Hun forklarer nærmere:

- Jeg er veldig forsiktig med å kommentere enkeltsaker for alle pasienter. Her spør du meg å kommentere statsministeren som pasient, sier Kjerkol.

FALLER: Statsminister Jonas Gahr Støre får smake på gresset når han skal ta sin straffe i kjendiskampen under Norway Cup. Video: Dagbladet TV Vis mer

Helseministeren er samtidig krystallklar på hva hun mener om private aktører i det norske helsevesenet.

- Jeg er opptatt av at vår felles helsetjeneste skal være god og tilgjengelig for alle. Det er gjennom en sterk offentlig helsetjeneste vi bruker den viktigste ressursen best, og det er fagfolkene våre. Jeg tror ikke på en oppsplitting og en privatisering. Da tror jeg de beste tilbudene blir tilgjengelig for de som har egne ressurser, og både kan orientere seg best, men også har størst lommebok, sier Kjerkol.

Det var etter en veldedighetskamp under Norway Cup i august at Støre pådro seg en strekk i det han skulle ta et straffespark. Ballen gikk utenfor.

- Straffebommen skylder jeg ene og alene på strekken, fortalte Støre med glimt i øyet til Dagbladet etterpå.

1700 kroner timen

Etter skaden oppsøkte Støre Volvat Nimi i Oslo for behandling. Volvat Nimi skriver på sine nettsider at de «er et medisinsk spesialistsenter med privat sykehus og trenings- og rehabiliteringssenter».

En enkelttime hos legespesialist ved Volvat Nimi koster 1700 kroner.

Jonas Gahr Støre har selv tidligere advart mot økt privatisering i det norske helsevesenet i forbindelse med den voksende fastlegekrisa.

- Hvis vi ikke tar grundig tak dette nå og er villige til å se på hvilke oppgaver fastlegene får og måten det finansieres på, så er det å sette hurtigfart på privatisering av helsetilbudet, sa Støre til VG.

- Du har sagt at regjeringen ikke kan heie på de private, er det ikke det Støre gjør med å velge private tilbud?

- Regjeringens politikk er å sikre en sterk offentlig helsetjeneste som sikrer alle tilgang til god helsehjelp, sier Kjerkol.

- Vet ikke

Tidligere denne uka skrev Dagbladet om hvordan Støre selv forklarte besøket hos en privatklinikk. På spørsmålet om tilbudet han benyttet seg av ikke burde finnes i det offentlige svarte Støre:

- Det er jeg ikke sikker på, at det skal være idrettsspesialister som skal bruke offentlig tid på det. For meg var det viktig å få råd til hvordan jeg kan komme ut av dette og kan trene det opp igjen.

Heller ikke helseminister Ingvild Kjerkol er sikker i sin sak på om tilbudet Støre oppsøkte burde være tilgjengelig for alle.

- Burde ikke dette tilbudet finnes i det offentlige helsetjenesten?

- Jeg vet ikke nok om hva slags tilbud han oppsøkte til å kommentere det, svarer Kjerkol.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer