Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må svare for seg

Stortinget åpner sak mot Manuela Ramin-Osmundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité møttes i formiddag for å diskutere barneombud-saken. Et mindretall i komitéen er ikke fornøyd med statsrådens forklaring i saken og åpner nå sak mot henne.

- Det er ikke konkludert ennå om det blir høring, men vi ønsker svar på flere spørsmål, sier komitéens leder Øystein Djupedal.

- Hun får sjansen til å huske på nytt, sier Per-Kristian Foss (H), til Dagbladet.no.

Det var opposisjonspartienes representanter som ville åpne sak for å granske Ramin-Osmundsens ansettelse av Ida Hjort Kraby som barneombud. Regjeringspartienes medlemmer satte seg ikke imot ønsket om sak.

- Kontrollkomitéens viktigste oppgave er å kontrollere statsrådenes utøvelse av sitt embete. Utnevnelsen av embetsfolk er en viktig oppgave og vi vil kontrollere at dette har gått riktig for seg, sier Foss.

Opposisjonen sier det er en rekke spørsmål rundt ansettelsesprosessen av Ida Hjort Kraby som barneombud som er uklare.

Avgjørende med politisk tillit

Justisdepartementets lovavdeling vurderte i går at Manuela Ramin-Osmundsen ikke var inhabil i ansettelsesprosessen av Ida Hjort Kraby.

- Det avgjørende for Stortinget er ikke nødvendigvis den juridiske definisjonen av habilitet. En statsråd er avhengig av å ha politisk tillit.

Per-Kristian Foss og Carl I. Hagen vil ha flere detaljer om hvilke opplysninger departementet hadde da de vurderte statsrådenes habilitet.

VIL GRANSKE: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil granske Manuela Ramin-Osmundsens ansettelse av Ida Hjort Kraby som barneombud. Komitéens leder Øystein Djupedal og medlemmene Per-Kristian Foss og Carl I. Hagen møtte pressen etter møtet i dag. Foto: Scanpix
VIL GRANSKE: Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vil granske Manuela Ramin-Osmundsens ansettelse av Ida Hjort Kraby som barneombud. Komitéens leder Øystein Djupedal og medlemmene Per-Kristian Foss og Carl I. Hagen møtte pressen etter møtet i dag. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er ennå ikke avklart hvilke opplysninger lovavdelingen hadde. Etter at de kom med sin vurdering har det kommet fram nye opplysninger. Og det er ikke avklart hva Jens Stoltenberg visste da han uttrykte sin støtte. Det er svært politisk interessant hva han visste, sier Hagen til Dagbladet.no.

Komitéen har ni medlemmer og minst tre må ønske en høring for at det skal finne sted.

Krever nye svar

Komitéen sendte tirsdag et brev til statsråden der de ba om svar på en rekke spørsmål rundt ansettelsen av det nye barneombudet Ida Hjort Kraby. De vil nå sende et nytt brev med enda flere spørsmål. Når de har vurdert saken med de nye opplysningene på bordet blir det besluttet om det åpnes en høring mot statsråden.

Komitéen møtes på nytt i neste uke og forventer da å ha fått det skriftlige svaret fra Ramin-Osmundsen. Per-Kristian Foss er oppnevnt som saksordfører og vil lede arbeidet.

- En komitéhøring er en meget ordentlig og rettferdig prosess, der alle involverte får god tid og anledning til å forklare seg, sier Foss.

Ramin-Osmundsen måtte også i 2006 møte i en høring i kontroll- og konstitusjonskomitéen i forbindelse med UDI-skandalen, som førte til at hun trakk seg fra jobben som UDI-direktør.

image: Må svare for seg
I HARDT VÆR: Manuela Ramin-Osmundsen var i går i Stortinget i spørretimen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media