Må svare innen 9 dager

UDI har gitt mulla Krekar frist til 26. september på å svare på varselet om bortvisning. I løpet av denne uka får han vite om han framstilles for rettslig høring i Nederland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens mulla Krekar sitter fengslet, har generalsekretæren i Irakiske arbeideres kommunistparti, Rebwar Ahmad, lagt fram en liste over forbrytelser som partiet mener mulla Krekar har begått. Listen på nettstedet Kurdish Media er sendt til påtalemyndigheten i Haarlem som skal utarbeide en tiltale mot mulla Krekar.

Myndighetene har frist til torsdag med å fremstille mulla Krekar for rettslig høring i Nederland.

Listen omfatter drap, drapsforsøk og en massakre i Awai Kheli Hame der 40 medlemmer av Kurdistans patriotiske union skal ha blitt drept. Han skal dessuten i følge kommunistpartiet ha sprengt i lufta skjønnhetssalonger, en bokhandel og forretninger til sydamer. Han skal også ha helt kjemikalier på kvinners hender og føtter fordi de ikke dekket seg til tilstrekkelig.

Krekar avviser

Mulla Krekar avviser alle disse påstandene på Ansar Al-Islams nettside. Han avviser også at han har hatt forbindelse med al-Qaida eller det irakiske regimet.

- Forberedelsene til et enkeltvedtak er unntatt offentlighet, og heller ikke det enkelte vedtaket blir offentliggjort, sier informasjonssjef i UDI, Geir Løndal til NTB.

Rikets sikkerhet

Informasjonssjef i Kommunal- og regionaldepartementet, Erling Hansen, sier at forhåndsvarselet har bakgrunn i utlendingslovens paragraf 38 med henvisning til rikets sikkerhet.

UDI har etter instruksjon fra kommunalminister Erna Solberg (H) sendt forhåndsvarselet til mulla Krekar. Det var ambassadør i Haag, Jan Flatla som overbrakte varselet muntlig på Schipol-flyplassen ved Amsterdam torsdag 12. september.

Statsråd Solberg sa etter NRKs program Brennpunkt i august at mulla Krekar har brutt betingelsene for oppholdstillatelse i Norge.

- Det som er helt klart er at Krekar har vært i Nord-Irak. Det er et brudd på den tillatelsen han har som flyktning i Norge, sa Solberg til NRK.