Må svare om korrupsjon i dag

Spanias statsminister Mariano Rajoy må forklare seg for nasjonalforsamlingen.

ANKLAGES: Spanias statsminister Mariano Rajoy avviser å ha mottat ulovlige utbetalinger.  EPA/KOTE RODRIGO
ANKLAGES: Spanias statsminister Mariano Rajoy avviser å ha mottat ulovlige utbetalinger. EPA/KOTE RODRIGOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den spanske statsministeren kan forvente mange vanskelige spørsmål når han skal svare om korrupsjon i nasjonalforsamlingen i dag. Flere opposisjonspolitikere har krevd at statsministeren går av i kjølvannet av en skandale knyttet til regjeringspartiet PPs tidligere kasserer, melder NTB.

- Jeg ønsker å forklare og redegjøre for alt som har skjedd, og fortelle min side av saken til alle borgerne, sa Rajoy før han møtte til utspørringen i nasjonalforsamlingen.

«Smørekasse» Kassereren Luis Bárcenas skal ha forvaltet en betydelig «smørekasse» som partitoppene fikk utbetalt fra, anklagene omfatter også Rajoy.

Den spanske statsministeren har gjentatte ganger benektet å ha mottatt ulovlige betalinger og har anklaget Barcenas for å prøve å presse dem.

«Barcenas var en en venn og kollega av Mariano Rajoy. Nå om han er fiende nummer én», skriver BBC.

Påstanden om korrupsjon skjer samtidig som Spanias verste økonomiske krise på flere tiår herjer. Landet har rekordhøy arbeidsledighet og mange spanjoler sliter med å få endene til å møtes, skriver BBC. Alt som er med på å undergrave Rajoys legitimitet, skader den spanske regjeringens arbeid med å få landet ut av krisen.

- Regjeringen må gå av Det populære partiet ble overlevert et klart mandat av spanske velgere ved utgangen av 2011. Oppslutningen ga Rajoy og hans parti et stort flertall på parlamentet.

Korrupsjonsskandalen ble avslørt i januar da avisen El Pais publiserte dokumenter, som påstås å være en liste over ulovlige betalinger innenfor det populære partiet. Listen ble utkvittert av Barcenas, som for tiden er i varetekt for korrupsjon og skatte-svindel.

I midten av juli brøt det ut sammenstøt mellom demonstranter og politi. Mer enn 1000 mennesker samlet seg utenfor regjeringens hovedkvarter og oppfordret regjeringen til å gå av.

- Jeg skal fullføre mandatet det spanske folk har gitt meg, har Rajoy svart på kravene om å trekke seg.