Må svare om ubåter i Kristiansand

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold må svare på om skjærgården i Kristiansand skal brukes til testing av israelske ubåter utrustet for atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at Kristiansand kommune har inngått en avtale med det tyske verftet Howaldswerke-Deutsche Werft om bruk av den nedlagte marinebasen i Marvika.

Helt siden 1997 har verftet brukt området til testing av israelske ubåter i Dolphinklassen. Dette er ubåter som blant annet Los Angeles Times og tyske Der Spiegel nylig hevdet er spesialutrustet, ved hjelp av modifiserte amerikanske krysserraketter, for å kunne skyte ut atomraketter.

Kjetil Bjørklund, som er SVs medlem i forsvarskomiteen på Stortinget, krever en skriftlig redegjørelse fra forsvarsministeren om ubåttestingen i skjærgården utenfor Kristiansand, melder NRK.

SVs gruppeleder i Kristiansand, Torbjørn Urfjell, er også sterkt kritisk.

- Vi stiller spørsmål fordi vi vil vite hva som skjer. Vi ønsker ikke at kommunen skal bidra til at det testes ut ubåter med atomvåpen i våre farvann, sier Urfjell til NRK.

Han har ennå ikke fått lov til å se avtalen mellom hans kommune og det tyske verftet. Derfor tar han saken opp i kommunalutvalget i dag. Urfjell sier at han frykter sikkerhetsproblemer, når israelske ubåter skal testes i sørlandsskjærgården.

De israelske ubåtene har også tidligere skapt debatt i Norge, etter at den 58 meter lange IMS «Leviathan» i august 1999 fikk tillatelse til å drive øvelse utenfor kysten av Kristiansand.

Også i den forbindelse hevdet militære analytikere at de tyskbygde ubåtene førte krysserraketter som kunne utstyres med atomstridshoder.

(Dagbladet.no/NTB)

<B>AVKREVES SVAR: </B>Forsvarsminister Kristin Krohn Devold må redegjøre for ubåttestingen i skjærgården utenfor Kristiansand.<BR>Foto: SCANPIX