Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må svare på om de har hemmelig avtale med «Onkel Skrue»

Dommeren tvinger Riksadvokaten i vitneboksen i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I den såkalte Wonderboy-saken, som ble behandlet i Oslo tingrett på forsommeren i fjor, var David Toska tiltalt for å ha smuglet 200 kilo hasj til Norge i slutten november 2004. Til sammen 14 personer var tiltalt i den omfattende narkotikasaken.


Ifølge tiltalen betalte Toska og kameraten Imran Saber, som går under kodenavnet «Onkel Skrue», til sammen 4,3 millioner kroner for det 200 kilo store hasjpartiet, som ble beslaglagt av politiet.

Påtalemyndigheten mener dette er penger som stammer fra straffbare handlinger. Teorien har vært at dette er penger fra NOKAS-ranet. Ifølge tiltalen ble nesten to millioner av de omtalte pengene smuglet ut av landet og betalt til hasjleverandørene.

Tvinger Riksadvokaten i vitneboksen

Ankesaken har nå startet i Borgarting lagmannsrett. Advokat Arve Ringsbye, som forsvarer en av de tiltalte i saken, spurte i dag hovedetterforskeren i Wonderboy-saken om det er inngått en avtale mellom påtalemyndigheten og denne «Onkel Skrue».

- Først visste han ikke om han kunne svare på dette, og etter hvert påberopte han seg taushetsplikt, sier Ringsbye til Dagbladet.no.

Da skar dommeren igjennom og ba om at Riksadvokaten stiller i retten for å svare på spørsmål om dette i vitneboksen i morgen.

Imran Saber, eller «Onkel Skrue», var tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, og for heleri av de 4,3 millioner kronene. Oslo tingrett fant ham ikke skyldig i organisert kriminalitert, og dømte ham til tre års fengsel.

RANSMILJØ: Imran Saber alias «Onkel Skrue» (til høyre) poserer sammen med en kamerat i en fornøyelsespark. Foto: PRIVAT
RANSMILJØ: Imran Saber alias «Onkel Skrue» (til høyre) poserer sammen med en kamerat i en fornøyelsespark. Foto: PRIVAT Vis mer

Etter det Dagbladet.no kjenner til, har det vært spekulert i en eventuell avtale mellom påtalemyndigheten og Saber både i advokatkretser og blant journalister.

Felt av telefonavlytting

Det var en telefonavlytting i NOKAS-saken som førte politiet på sporet av narkotikasaken, som etter hvert fikk kodenavnet «Wonderboy» etter den antatte hovedmannen, Danny Bungard.

Toska ble arrestert sammen med Bungard i Spania nøyaktig ett år etter NOKAS-ranet. Bungard er tiltalt for å ha smuglet til sammen 760 kilo hasj til Norge, hvor 200 kilo skulle til Toska og «Onkel Skrue», ifølge tiltalen.

image: Må svare på om de har hemmelig avtale med «Onkel Skrue»
KOMPISER: Her er NOKAS-dømte David Toska og Metkel Betew sammen med «Onkel Skrue» og en annen kamerat i festlig lag.
MÅ I VITNEBOKSEN: Riksadvokat Tor-Aksel Busch eller hans nærmeste må i retten svare for om det er inngått avtale mellom påtalemyndigheten og tiltalte «Onkel Skrue» i Wonderboy-saken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media