Må svare på påstand om drapstilbud

FROGNER (Dagbladet): En 32-årig mann i det kriminelle miljøet i Oslos underverden hevder at han ble spurt av Lars Grønnerød høsten 1998 om han kunne likvidere tre personer. 32-åringen står på vitnelista denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foruten 32-åringen står flere kriminelle personer fra miljøet rundt trippeldraptiltalte Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland på vitnelista disse dagene. Det gjør også Kirkemo Haukelands far og gårdsgutten på Orderud gård.

Drap på anbud

Sentralt denne uka står opplysninger om at et eller flere drap nærmest var lagt ut på anbud i et bestemt kriminelt miljø i Oslos underverden.

En 32-årig mann har forklart at Grønnerød høsten 1998 spurte om han kunne drepe tre personer mot betaling.

Ifølge vitnet skal Grønnerød ha sagt at drapene måtte skje på «en grisete og rå måte», at de måtte se groteske ut. Grønnerød skal også ha spurt om vitnet kunne skaffe to maskinpistoler med lyddempere, noe det ifølge vitnet ikke ble noe av.

Vil ikke møte

32-åringen er oppført på aktoratets vitneliste, men har sagt at han ikke akter å vitne i retten. Dette er ikke nedtegnet som politiforklaring, men er tatt med skriftlig i en egenrapport fra politikvinnen som sist avhørte ham:

«Vitnet sa under avhøret at han ikke ville møte i retten, og det kom ikke de andre i det kriminelle miljøet til å gjøre heller. Dette nevnte han tidlig i avhøret», heter det i rapporten.

Advokat Steinar Wiik Sørvik sier at Grønnerød på det sterkeste avviser at han han forsøkte å verve 32-åringen som drapsmann mot betaling.

Et annet vitne fra det kriminelle miljøet har forklart at Kristin Kirkemo Haukeland rundt årsskiftet 1998- 99 fortalte ham at «noen skulle utryddes fra universet, og at det skulle skje på en blodig måte». Dette skal hun ha sagt etter at hun hadde hentet to stjålne 22-kaliber Ruger-pistoler i Molde, og etter juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998. Vitnet, som anses som troverdig av politiet, fikk ikke inntrykk av at Kristin skulle være med på drapene.

- BA MEG DREPE TRE: 32-åringen som hevder at Lars Grønnerød (bildet) ba ham likvidere tre personer, står på vitnelista denne uka. Men selv har 32-åringen sagt at han ikke akter å møte som vitne i Orderud-saken.