Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må svare Stortinget

Helen Bjørnøy (SV) ønsker ikke å snakke med pressen om grønne sertifikater. Venstre varsler at miljøvernministeren må forklare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre sier Bjørnøy må belage seg på å svare på spørsmål om fornybar energi i Stortinget.

- Bjørnøy kan ikke skjule for allmennheten hva hun mener om grønne sertifikater. Selv om hun nekter å snakke med mediene, må hun belage seg på å svare på kritiske spørsmål fra Stortinget. Der blir hun nødt til å forklare hvordan regjeringen skal innfri Kyoto-avtalen. Satsing på ny fornybar energi er et sentralt virkemiddel for å nå Kyoto-avtalens mål, sier Venstres miljøtalsmann Gunnar Kvassheim. Etter Bjørnøys og SVs tap i sertifikatsaken i forrige uke, har statsråden nektet å gi noen kommentarer. Seinest i går ble Dagbladet henvist til olje- og energidepartementet.

- Beklagelig mønster

Kvassheim har sju års erfaring fra tidligere statsminister Bondeviks kontor. En av hans oppgaver der var å samordne miljøarbeidet mellom statsministerens kontor, olje- og energidepartementet og Miljøverndepartementet. Han kan ikke se at Bjørnøy ved å uttale seg om grønn energi, står i fare for å tråkke i olje- og energiminister Odd Roger Enoksens bed. - Det er rimelig å forvente at den statsråden som har ansvar for miljøspørsmål, også har sterke meninger om miljøvennlig energi, sier Kvassheim. Han mener Bjørnøys taushet føyer seg inn i et beklagelig mønster: SVs miljøvernminister later til å skygge unna konfliktsaker, sier han. Han sier Bjørnøy ikke kan skylde på tidspress. I vårsesjonen har Miljøverndepartementet bare varslet én sak til Stortinget: forvaltningsplanen for Barentshavet.

Krever svar

Kvassheim håper Bjørnøy viser mer muskler i arbeidet med forvaltningsplanen. Bjørnøy og SV er skeptisk til petroleumsvirksomhet fra Lofoten i sør til iskanten i nord, og har varslet kamp for flere petroleumsfrie soner. Men statsrådens manglende kraft innad i regjeringskollegiet lover ikke godt, mener Kvassheim.


Nå må regjeringen også svare miljøbevegelsen. Nye beregninger gjort av miljøstiftelsen Zero viser at Olje- og energidepartementet kan ha regnet feil.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) hevdet at han ikke feilinformerte Stortinget da han argumenterte med at norske strømkunder vil tape med grønne sertifikater.

TAUS: Venstre krever at miljøvernminister Helen Bjørnøy forteller allmennheten hva hun mener om grønne sertifikater. Foto: Scanpix
TAUS: Venstre krever at miljøvernminister Helen Bjørnøy forteller allmennheten hva hun mener om grønne sertifikater. Foto: Scanpix Vis mer
VIL HA SVAR: Gunnar Kvassheim (V).

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!