Må svekke bånd til LO

Skal Jens Stoltenberg gjøre seg forhåpninger om et regjeringssamarbeid med KrF, må Ap bli mer uavhengig av LO.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hva slags forhold Ap vil ha til LO, er i utgangspunktet Ap's egen sak. Men hvis partiet en eller annen gang skal i regjering med andre, blir det uholdbart hvis partiet skal ha en ensidig binding til én fagorganisasjon, sier sentrumspartienes statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

- Dette sier jeg helt uavhengig av spekulasjoner om framtidige regjeringer, der jeg fortsatt mener at sentrum er det beste alternativet.

LOs særstilling

Bondevik mener en regjering må behandle alle de representative organisasjonene i arbeidslivet likt. I dag har LO en særstilling når Ap har regjeringsmakt. Ledelsen i Ap og LO har hatt et svært tett og nært fagligpolitisk samarbeid gjennom hele forrige århundre. Inntil for få år siden ble LO-medlemmer kollektivt meldt inn i Ap. Fortsatt møtes Ap- og LO-ledelsen i samarbeidskomiteen på Youngstorget og drøfter aktuelle politiske saker hver uke. Slik får LO fremmet sine synspunkter før regjeringen legger fram sine saker og før den drøfter utkast til saker med sin egen stortingsgruppe. Man legger ikke engang skjul på at LO kjenner hovedtrekkene i statsbudsjettet før Stortinget får det presentert. I en flerpartiregjering vil LOs innflytelse bli redusert, og Ap's posisjon friere.

- Det blir en umulig ordning hvis ett regjeringsparti skal skape forståelse med en fagorganisasjon og dermed bli bundet opp i regjeringssamarbeidet, sier Bondevik.

- Det er positivt at kollektivt medlemskap har opphørt. Jeg har også registrert at Ap i noen spørsmål har våget å gå på tvers av LO. Ap må videreutvikle en større uavhengighet i forhold til LO og en større grad av likebehandling av andre organisasjoner, sier Bondevik.

- Ap vil høre

Gerd-Liv Valla tror Ap vil høre på LO, selv i en situasjon hvor partiet deler regjeringsmakt. - Men det er ikke slik at LOs vedtak er bindende for Ap. Og det er heller ikke slik at Ap ikke snakker med andre organisasjoner. Men jeg tror Ap vil fortsette å høre på oss. Det tror jeg er lurt i fortsettelsen også, sier Valla. - Hvis regjeringen får flere partier inn, må vi vurdere åpenheten i de samtalene som finner sted mellom LO og Ap i samarbeidskomiteen, sier Valla.