Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må sverge evig troskap til det norske flagg og grunnlov

Abid Q. Raja mener en statsborgertest langt fra er nok.

KREVER MER: Advokat og Venstre-politikeren Abid Q. Raja mener norske politikere må kreve langt mer av innvandrerne enn en regjeringens forslag om en statsborgertest. Foto: Åge Pedersen
KREVER MER: Advokat og Venstre-politikeren Abid Q. Raja mener norske politikere må kreve langt mer av innvandrerne enn en regjeringens forslag om en statsborgertest. Foto: Åge Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Den profilerte advokaten og Venstres stortingskandidat Abid Q. Raja mener politikerne må stille større krav til innvandrere enn at de består en statsborgerskapstest.

- Innvandrere som vil bli statsborgere må forplikte se til den norske grunnloven. Klarer man ikke å stå med hånda på hjertet og sverge troskap til grunnloven, da er man ikke verdt et norsk statsborgerskap, sier Raja til Dagbladet.

I tillegg til en statsborgertest ser Raja for seg en statsborgerseremoni tilsvarende den amerikanske tradisjonen.

- Utenom en statsborgertest må de sverge lojalitet og troskap til Norges konstitusjon og flagg. Det må vi kunne forvente av de som blir norske statsborgere. Dette handler om å ta borgerne på alvor. I tillegg til å stille krav til samfunnskunnskaper må en forvente at en norsk statsborger snakker norsk, sier Raja og legger til:

- Dette må vi kunne kreve uten å bli stemplet som rasister.

Statsborgertest
Dagbladet presenterte fredag Høyres statsborgertest. Den kan du ta her.

Både NOAS-lederen og SV-representanten Amir Payan har tatt statsborgertesten. Her kan du se hvordan det gikk.

- Når du påtar deg et norsk statborgerskap, skal du ha lojalitet til landet og du må være villig til å gå med på en del forpliktelser. Det må vi være tydelige på. Jeg synes at den amerikanske måten å gjøre det på er veldig fin. Det er positivt å sverge ed til flagget og konstitusjonen. En slik høytidelighet burde vi ha i den norske seremonien. Det handler om å stille krav til innvandrerne, sier han og legger til:

- Det har norsk venstreside forsømt i faren for å bli stemplet som rasister. Men det handler ikke om det, det handler om å stille krav til borgerne, sier Raja.

Besto med glans
Selv besto Raja statsborgertest med glans og fikk 18 rette av 19.

- Det var helt tilfeldig at jeg visste at det var Ekofisk-feltet. Det gjelder også spørsmålet om fjorden. Men noen av disse spørsmålene bør man kunne svare på for å bli norsk statsborgerskap. For eksempel at det er likestilling i Norge og at alle har rett til å skille seg, sier han.

Men Raja bommet på spørsmålet om de viktigste næringene.
- Hvem kunne drømme om at jeg skulle bomme på Norges viktigste næringer?! He he. Men ellers var den ikke så vanskelig da.

Må stille krav

Fra og med 2011 må alle nye statsborgere enten fullføre norskopplæring på 600 timer eller bestå en statsborgertest. Forslaget fra regjeringen blir lagt ut på høring før sommeren.

Raja mener norske politikere i større grad må tørre å forvente mer av nye nordmenn.
- Selvsagt må du kunne snakke norsk. Vi kan ikke ha norske statsborgere som ikke klarer å forstå hva som foregår. Kan du ikke språket, kan du ikke forstå hva som skjer. Det er ikke snakk om å kunne flytende norsk, men de må kunne klare å lese en avis, fungere i arbeidslivet og forstå de store linjene i samfunnslivet, sier han.

Høyre laget test
Dagbladet har invitert alle partienes innvandringspolitiske talspersoner på Stortinget til å komme med innspill til oppgaver i en statsborgertest. Bare Høyres Bent Høie var villig til å gi konkrete eksempler på hva han mener bør forventes av en ny statsborger.

- Det viktigste med testen er å skape en tilhørighet til Norge. Da blir det i realiteten en avslutning på en lang integreringstest. I det ligger det en forpliktelse fra staten om å forholde seg til dem - ikke som nye landsmenn, men som nordmenn, sier Høie. Han legger vekt på at de ønsker seg flere spørsmål innenfor hvert tema de har valgt ut. Testen er et eksempel på hva partiet ser for seg.

- Hvorfor har dere tatt med spørsmål om nordmenn og skigåing?

- Den idretten er helt sentral. Det var viktig for nordmenn å se Kong Olav lære seg å gå på ski. Da ble han norsk. Det er viktig å forstå hvorfor nordmenn er så opptatt av skigåing og hvorfor alle snakker om å gå, men likevel ikke gjør det, sier han og ler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!