- Må svi for USAs prestisje

Kosovo-veteranen Frank Ruud er ikke så redd for at han skal ha tatt skade av utarmet uran. Men han opplever at amerikansk prestisje blir vurdert som viktigere enn hans sikkerhet. Det gjør ham forbannet. Norske myndigheter så ikke uranfaren Ikke brukt i Norge Ufødte barn kan bli verst rammet Kreftregister for Kosovo-soldater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ble fortalt av våre offiserer at det var amerikanerne som nektet å fortelle hvor de hadde bombet med utarmet uran, sier Frank Ruud, som tjenestegjorde fire måneder i Kosovo som korporal etter KFORs innmarsj i provinsen i 1999.

- Det er en håpløs situasjon når vi som fotsoldater ikke får informasjon om hvor det er farlig å bevege seg. Det blir nesten som å skyte på sine egne. Det er maktarroganse å holde slik informasjon tilbake, sier Ruud.

Til legesjekk

Den erfarne soldaten, som har 19 måneder bak seg på Balkan og seks måneder i Libanon, er blodgiver. I går ga han igjen blod, men ba legen for sikkerhets skyld ta en egen prøve av hvite blodlegemer, som kan indikere blodkreft. Om sin egen situasjon sier Ruud:

- Problemet er at vi ser jo ikke dette. Vi vet ikke hva vi har vært borti. Man begynner jo å tenke, sier Ruud, som var tillitsmann for de organiserte i Forsvarets Sivile Tjenestemenns Landsforbund da han var i Kosovo.

30000 soldater

Rundt 2500 nordmenn har tjenestegjort som KFOR-soldater i Kosovo, og 10000 på Balkan. Gårsdagens tilbud om undersøkelse fra Forsvarets overkommando gjaldt alle de nær 30000 som har gjort militær tjeneste i utlandet de siste ti åra.

Forsvarets bekymring nå er om usikkerheten rundt utarmet uran vil stanse rekrutteringen av nye soldater. Norge overtar kommandoen over KFOR-styrkene i Kosovo i april.

- Visste om uran

Frank Ruud understreker at han og de andre soldatene var orientert om at de kunne finne utarmet uran i Kosovo. Det var soldater fra Telemark bataljon som var Norges første styrke i Kosovo, og Ruud roser informasjonsjobben som var gjort på forhånd.

Hemmelighold

- Vi hadde stående ordre om ikke å gå inn i utbombete kjøretøyer, eller ta på ting vi ikke var sikre på hva var, sier Ruud.

Om det amerikanske hemmeligholdet, sier han: - Det er klart det er vanskelig å ha fullstendig oversikt over nøyaktig hvilke objekter som er truffet av bomber med for eksempel utarmet uran. Til det går en krig for fort.

- Men når man ikke går ut med informasjon til bakkemannskapet umiddelbart, og man i spesielle områder må være spesielt oppmerksom, er det noe galt, sier Ruud.

Bombet pappfigurer

Da serberne omsider trakk seg ut av Kosovo, i juni 1999, viste det seg at mange av de allierte målene hadde vært pappfigurer av jugoslaviske tanks, mens praktisk talt hele styrken hadde overlevd krigen, og nå kjørte inn i Serbia med flagget til topps.

- Kanskje det er for å skjule at de har brukt enormt med penger og utarmet uran på å bombe papp, at de holdt dette skjult, sier Ruud.

Frank Ruud innser at han av sikkerhetsgrunner neppe får vite svaret.

<B>FORBANNET SOLDAT:</B> - Våre offiserer fortalte at USA nektet å oppgi hvor de hadde brukt utarmet uran, sier Kosovo-veteran Frank Ruud.