- Må ta ansvar for 600 000 klimaflyktninger

I alt 150 millioner mennesker blir klimaflyktninger innen 2050. Norges pengebinge gjør at vi må ta et stort økonomisk ansvar, mener bistandsorganisasjon.

PÅ FLUKT: Her fra en jemenittisk flyktningeleir ved grensa til Saudi Arabia. Disse barna har flyktet på grunn av krig, men i framtida vil også klimaendringer sende millioner på flukt, tror FN. Foto: EPA/YAHYA ARHAB/ SCANPIX.
PÅ FLUKT: Her fra en jemenittisk flyktningeleir ved grensa til Saudi Arabia. Disse barna har flyktet på grunn av krig, men i framtida vil også klimaendringer sende millioner på flukt, tror FN. Foto: EPA/YAHYA ARHAB/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Kirkens Nødhjelp mener at Norge må ta ansvar for 600 000 klimaflyktninger i perioden fram mot 2050. Dette er Norges skjerv ut fra størrelsen på pengebingen og vårt historiske ansvar for klimaendringene.

- Må bli rausere- Alle de 600 000 kan ikke komme hit. Men Norges innvandrings- og flyktningepolitikk må blir rausere, slik at den omfatter de som flykter fra klimaendringer. Vi mener også at det må konkrete penger på bordet, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt til Dagbladet.

Tre milliarder i året, foreslår Kirkens Nødhjelp, og disse pengene må komme på toppen av bistandsbudsjettet og i tillegg til annen finansiering.

- Pengene bør gå til konkrete tiltak der klimaendringene rammer hardest, til flomsikring, nye inntektsveier og vannforsyning, sier Atle Sommerfeldt.

150 millioner på fluktFNs klimapanel har regnet ut at i 2050 kan klimaendringene ha jaget 150 millioner mennesker på flukt. Kirkens Nødhjelp har beregnet at Norges andel ut i fra størrelse på pengebingen og historisk ansvar er på 0,4 prosent, altså 600 000 mennesker. (Se faktaboks, journ. anm).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer