- Må ta ansvar for 600 000 klimaflyktninger

I alt 150 millioner mennesker blir klimaflyktninger innen 2050. Norges pengebinge gjør at vi må ta et stort økonomisk ansvar, mener bistandsorganisasjon.

PÅ FLUKT: Her fra en jemenittisk flyktningeleir ved grensa til Saudi Arabia. Disse barna har flyktet på grunn av krig, men i framtida vil også klimaendringer sende millioner på flukt, tror FN. Foto: EPA/YAHYA ARHAB/ SCANPIX.
PÅ FLUKT: Her fra en jemenittisk flyktningeleir ved grensa til Saudi Arabia. Disse barna har flyktet på grunn av krig, men i framtida vil også klimaendringer sende millioner på flukt, tror FN. Foto: EPA/YAHYA ARHAB/ SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kirkens Nødhjelp mener at Norge må ta ansvar for 600 000 klimaflyktninger i perioden fram mot 2050. Dette er Norges skjerv ut fra størrelsen på pengebingen og vårt historiske ansvar for klimaendringene.

- Må bli rausere
- Alle de 600 000 kan ikke komme hit. Men Norges innvandrings- og flyktningepolitikk må blir rausere, slik at den omfatter de som flykter fra klimaendringer. Vi mener også at det må konkrete penger på bordet, sier generalsekretær Atle Sommerfeldt til Dagbladet.

Tre milliarder i året, foreslår Kirkens Nødhjelp, og disse pengene må komme på toppen av bistandsbudsjettet og i tillegg til annen finansiering.

- Pengene bør gå til konkrete tiltak der klimaendringene rammer hardest, til flomsikring, nye inntektsveier og vannforsyning, sier Atle Sommerfeldt.

150 millioner på flukt
FNs klimapanel har regnet ut at i 2050 kan klimaendringene ha jaget 150 millioner mennesker på flukt. Kirkens Nødhjelp har beregnet at Norges andel ut i fra størrelse på pengebingen og historisk ansvar er på 0,4 prosent, altså 600 000 mennesker. (Se faktaboks, journ. anm).

- Det kan noen ganger virke som om verken regjeringen eller opposisjonen innser omfanget av det norske bidraget til global oppvarming. Selv om Norges andel av de globale utslippene er mindre enn en halv prosent, er de totale konsekvensene så enorme at selv vårt lille bidrag vil ramme hundretusener, sier Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

Generalsekretær i FN-sambandet, Kari Solholm, er enig i at Norge må ta et stort ansvar.

- Med utgangspunkt i at vi er et av verdens rikeste land, så synes jeg Norge bør være med på å finansiere og ta et ekstra ansvar for klimaflyktningene. Men om tallet 600 000 er riktig, er vanskelig å svare på. Jeg tror ikke vi får alle klimaflyktningene på en gang, klimaflyktninger vil komme over flere år, ut i fra hva slags klimaendringer og konsekvenser vi får, sier Solholm.

Kan bremses
Kirkens Nødhjelp mener at en god klimaavtale kan bremse antallet mennesker som vil måtte flykte fra tørke, flom, vann- og matmangel.

- Det er helt nødvendig å få på plass en rettferdig og ambisiøs klimaavtale i København. I tillegg til kraftige utslippskutt trenger vi løsninger som kan sikre finansiering av tilpasningstiltak i fattige land, sier Sommerfeldt.