Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må ta ansvar for at man ikke bruker prevensjon

Dansk far krever «juridisk abort» - debatten raser.

- MENINGSLØS KAMP:  Reforms daglige leder, Are Saastad, mener det er en meningsløs kamp for fedre å skulle frasi seg farskap. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
- MENINGSLØS KAMP: Reforms daglige leder, Are Saastad, mener det er en meningsløs kamp for fedre å skulle frasi seg farskap. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dansk mann ble i 2008 far mot sin vilje, og mener seg lurt av barnets mor. Men danske myndigheter og domstoler nekter ham å frasi seg farskapet.

Debatt om «juridisk abort» I etterkant har debatten om såkalt «juridisk abort» rast i Danmark. I dag skrev Vårt Land om den danske mannen som ble far mot sin vilje.

Blant annet har den danske kjønnsforskeren Karen Sjørup tatt til ordet for at menn kan ha rett til å frasi seg farskapet i noen tilfeller. Men den danske organisasjonen Foreningen Far at det blir feil om fedre får en slik rett. Berlinske har også gjennomført måling som viser at 39 prosent av danskene mener menn må få kunne frasi seg farskapet, om kvinnen får barn mot mannens vilje.

Reagerer på ordbruk Daglig leder i Reform- ressursenteret for menn-, Are Saastad, reagerer kraftig på ordbruken.

- Vi har ikke hatt noen ordentlig diskusjon om et slikt begrep i Norge. Det kommer opp nå fordi det har vært en debatt i Danmark. Slik man forstår abort medisinsk er det at kvinner mister et foster enten spontant eller provosert. Det er noe helt annet enn å frasi seg et foreldreskap til et allerede født barn, sier han og legger til:

- Det er helt ulike størrelser og har ingenting med hverandre og gjøre.

- Kunne ikke bli gravid Det er danske Berlingske Tidende som skriver saken om den ufrivillige faren. Ifølge mannen, som blir anonymisert i avisa, skal barnemoren ha forsikret ham om at hun ikke kunne bli gravid.

Ifølge et rettsdokument skal moren ha forklart at de to diskuterte å få barn, men selv om han var negativ i starten bestemte de seg for å ha ubeskyttet sex. Men mannen mener de sluttet med prevensjon fordi hun bedyret at hun ikke kunne bli gravid.

Ifølge Berlingske vil mannen klage saken inn for menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Menn må ta ansvar Saastad i Reform mener det uansett vil være hensynet til barnet som vil være viktigst.

- Vi har alle et ansvar for vår egen forplanting. Selv om menn mener seg lurt, må man ta ansvar for at man ikke bruker prevensjon og de resultatene det gir. Det vil ramme barna om man skulle frita menn farskapet gjennom et kunstig begrep som juridisk abort, sier han.

Har fått henvendelser Reform er kjent med problemstillingen fra før av.

- Vi har fått henvendelser til Reform fra menn som sier at de har blitt lurt inn i noe de ikke visste. Her må også kvinner ta ansvar. Vi må behandle hverandre ordentlig. Men det viktigste er hensynet til barnet når det først er født. Da skal barnet ha to foreldre som stiller opp. I det minste økonomisk.

- Hvis en mann kan bevise at han har blitt lurt av en kvinne til ufrivillig å bli far, skal han ikke ha rettigheter da?

- Om kvinner lurer menn til farskap er det selvfølgelig kynisk, men graviditet er en mulig konsekvens av sex. Da er det barnet som først og fremst skal sikres rettigheter. Problemstillingen vi oftest møter er slett ikke at menn vil frasi seg farskap, men at de forhindres samvær med barna fra mor. Det er her likestillingsutfordringen i slike saker ligger, og ikke i en meningsløs kamp for at fedre skal kunne frasi seg farskap, sier Reforms daglige leder.