Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må ta oppvasken etter lønnsfesten

Årets lønnsoppgjør ble i dyreste laget og kan ikke gjentas, mener statsminster Kjell Magne Bondevik. I dag vil han mane organisasjonene i arbeidslivet til ny moderasjon neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter det som er kalt tidenes oppgjør for mange grupper, ikke minst i offentlig sektor, har Bondevik i dag invitert lønnsfestens sentrale deltakere til et tre timer langt møte i kontaktutvalget for lønnsoppgjørene. Der vil han drøfte veien videre med partene i arbeidslivet. Bondevik varsler at han vil bruke det såkalte kontaktutvalget mellom regjeringen og organisasjonene i arbeidslivet mer aktivt framover.

Av hengslene

- Vi ber organisasjonene om synspunkter på hvordan vi igjen kan bringe oppgjørene inn i mer moderate former i årene framover, og hvordan vi kan få mer langsiktighet inn i inntektspolitikken, sier Bondevik til Dagbladet.

I sitt brev i Dagbladet for en uke siden kritiserer Jagland sentrumsregjeringen for et lønnsoppgjør som er gått av hengslene.

Bondevik avviser at det er noe grunnlag for å kritisere regjeringen for det.
- Det var spenninger som har bygd seg opp i lønnsdannelsen over mange år, som fikk en utløsning. Men jeg synes rammene totalt sett ble i største laget. Det vi nå bør drøfte, er hvordan vi kan bringe oppgjørene tilbake i mer moderate former. Det viser seg jo at kombinasjonem av moderate tillegg og lav prisstigning har gitt reallønnsøkning. Det er en fordel at reallønnsveksten framkommer på den måten, sier Bondevik.

Han vil ikke låse seg til noe forslag, men sier han er åpen for innspill om tiltak som kan bidra til å stabilisere norsk økonomi.

Treårige avtaler?

En av tingene Bondevik kan ha i tankene er lengre tariffperioder, med for eksempel treårige lønnsavtaler.
Flere av hovedsammenslutningene utenfor LO vil etter det Dagbladet erfarer argumentere for at regjeringen utvider organer som spiller en nøkkelrolle i arbeidslivet til å omfatte flere organisasjoner enn LO og NHO. Det dreier seg om Det tekniske beregningsutvalget, som hvert år beregner lønnsutviklingen i foregående år og legger fram statistikk som danner grunnlag for neste lønnsoppgjør. Det gjelder også det permanente Arbeidsrettsrådet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!