Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Må ta siste farvel på video

Besøksrestriksjoner på sykehus i Storbritannia gjør at døende pasienter ikke får være sammen med sine kjære den siste tida.

BESØKSRESTRIKSJONER: På grunn av smitterisiko bes pårørende om å holde seg borte fra sykehusene. Her gjør helsepersonell seg klare til å ta imot en coronapasient ved Royal Liverpool universitetssykehus. Foto: NTB scanpix
BESØKSRESTRIKSJONER: På grunn av smitterisiko bes pårørende om å holde seg borte fra sykehusene. Her gjør helsepersonell seg klare til å ta imot en coronapasient ved Royal Liverpool universitetssykehus. Foto: NTB scanpix Vis mer

Mandag innførte statsminister Boris Johnson de strengeste tiltakene for Storbritannia i fredstid.

Han beordret britene til å holde seg hjemme med få unntak - nødvendig handling, som mat og medisiner, én form for fysisk aktivitet daglig, nødvendige legebesøk eller dersom man har en samfunnskritisk jobb som ikke kan gjøres hjemmefra.

I Storbritannia har over 8000 fått påvist smitte, og 422 har dødd som følge av viruset.

- Hjerteskjærende

På sykehusene er det strenge restriksjoner for besøkende. Det betyr et annerledes farvel for dem som ikke overlever viruset.

Tidlig tirsdag morgen ble en pasient koblet fra respirator etter å ha blitt svært syk av viruset. Hans kone og to barn måtte ta farvel via direkteoverført video, skriver The Guardian.

Kona skal ha blitt tilbudt å være til stede på egen risiko, men barna måtte være hjemme. De valgte derfor å ta sitt siste farvel hjemmefra, forteller en sykepleier til avisa.

- Det er hjerteskjærende at han døde uten at familien hans fikk holde hendene hans eller å gi ham et farvelkyss, men i det minste fikk de se ham i sine siste øyeblikk, forteller hun.

FORTSETTER: Regjeringen besluttet tirsdag at de inngripende tiltakene skal fortsetet til over påsken. Video: NTB Scanpix / Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis det er noe vi kan gjøre for folk i denne vanskelige krisa, er det minste vi kan gjøre. Ikke alle klarer å se eller håndtere dette, men å gi den muligheten til alle er noe vi kan gjøre for å kanskje lette på smerten. Vi vet at det kommer mange flere, fortsetter hun.

Viktig med kjære rundt seg

Spesialist på lindrende behandling, Rachel Clarke, forteller til avisa at denne type farvel, og coronaviruset i stor grad endrer opplevelsen av å dø.

Vanligvis er nærkontakt og kjærlig støtte en eksepsjonell del av lindrende behandling, og legen forklarer at kraften av menneskelig berøring og tilstedeværelse er svært viktig.

- På en annen side kan ikke coronavirus-pasienter i intensivpleie besøkes av familie - infeksjonsrisikoen er for stor. Det betyr at de kjære er avskåret fra familiene sine på akkurat det tidspunktet hvor de trenger dem som mest, sier hun.

Smittetoppen måneder fram i tid

Boris Johnsons strenge tiltak kommer lang tid etter at en rekke europeiske land innførte restriksjoner. Storbritannia førte i utgangspunktet en annen strategi hvor målet var å gjøre befolkningen immun mot coronaviruset.

Snuoperasjon kom etter en rapport som anslo at opp mot 260 000 briter kunne dø som følge av viruset.

Det er likevel anslått at Storbritannia vil nå sin smittetopp i mai, ifølge en helsesjef Telegraph har intervjuet. Helsedepartementet anslår at toppen vil komme om rundt tre måneder.

En ny rapport indikerer på den annen side at så mange som halvparten av Storbritannias befolkning kan være smittet, og at det kan ha utviklet seg en stor andel flokkimmunitet i befolkningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!