- Må ta vare på medlemmenes interesse

- Medlemmene i Norsk Helse- og Sosialforbund (NHS) trenger et forbund som ivaretar deres interesser, ikke et forbund som er mest opptatt av å se bakover på det som har skjedd før, sier forbundsleder Tove Stangnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bedre å bruke kreftene på å se fremover på hva som kan være til fordel for medlemmene, enn å diskutere med en motpart. Vi må få en fordomsfri debatt på tvers av allianselinjene, sier Stangnes, etter at hun i dag orienterte de 20 forbundene i Yrkesorganisasjonenes Sentraforbund (YS) om NHS samarbeidsavtale med LO-forbundet Norsk Kommuneforbund (NKF).

Utredningen

Stangnes sa til sine kolleger at den utredning som forbundsstyrene i NHS og NKF skal utarbeide, om «grunnlaget for å etablere en ny form for organisering av ansatte innen forbundets organisasjonsområder», ikke automatisk vil gi et nytt forbund innen helse- og sosoialsektoren.

- Dette vet vi ennå ikke noe om, men det er viktig at vi begynner med blanke ark, og setter fokus på forhold som ivaretar medlemmenes interesser - som privatiseringen, økte krav til hver enkelt medlem, og mindre ressurser i helsesektoren, sier Stangnes.

Eksklusjon

Sentralstyret i YS vedtok etter møtet med YS-forbundene å møtes igjen tirsdag. Til dette møtet har trolig medlemmene bestemt seg for om man skal foreslå å ekskludere NHS med sine 51 000 medlemmer fra YS. Dagen før - mandag - skal seksjonene i YS behandle den vanskelige saken.

YS-møtet i dag var etter Tove Stangnes mening ikke utelukkende av fordømmende karakter. Mange ga uttrykk for at en eventuell eksklusjon var en for sterk reaksjon. Men mange stilte spørsmål om hvorfor NHS-ledelsen ikke hadde orientert YS.

- Ingen i vårt forbund har noen gang holdt hemmelig at vi har hatt et forhold til Kommuneforbundet. De to forbundsstyrene møttes mandag, og bestemte at avtalen skulle undertegnes tirsdag og offentliggjøres. Dessverre var ikke YS-leder Randi Bjørgen til stede fordi hun rett og slett var på ferie, sier Stangnes.

Ikke tema ennå

Eksklusjon av Norsk Helse- og Sosialforbund er så langt ikke tema i YS, sier YS-leder Randi Bjørgen etter dagens møte.

Men fortsatt mener hun at NHS har gått bak ryggen på YS, og tolker teksten om utredning som første steg mot en sammenslåing.

(NTB)