Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må tåle å bli kalt «jævla soper»

Tingrettsdom skaper sterke reaksjoner. - Vitner om lav kunnskap, sier FRI-leder Ingvild Endestad.

FRIKJENT: Kvinnen ble frikjent i Ofoten tingrett, men retten vurderte aldri om hun hadde gjort det hun var tiltalt for. Foto: Google Maps
FRIKJENT: Kvinnen ble frikjent i Ofoten tingrett, men retten vurderte aldri om hun hadde gjort det hun var tiltalt for. Foto: Google Maps Vis mer

Det var høsten 2017 at det oppsto amper stemning mellom et ektepar og en parkeringsvakt i Narvik. Paret hadde parkert på fortauet, og parkeringsvakten var derfor i ferd med å ilegge dem en parkeringsbot.

Parkeringsvakten hevder at kvinnen kalte ham «jævla soper», og truet med å ta bilder av ham som hun skulle legge ut på Facebook eller sende til lokalavisa.

Mannen skal også ha truet parkeringsvakten, ifølge tiltalen. Begge har nektet straffskyld i saken.

Ikke straffbart å kalle noen «soper»

I desember ble ekteparet frikjent, og det er spesielt frikjennelsen av kvinnen som vekker oppsikt. I dommen heter det blant annet til at «Ord som «homo» og «soper» er ikke lenger negative ord i samfunnsdebatten og beskriver en seksuell legning som er likestilt med heterofile.»

Tingretten viser til én ordbokdefinisjon av ordet «soper» - en person som soper eller feier gulv med en kost.

Retten merker seg at utsagn som «jævla soper» i visse sammenhenger kan ha nedverdigende formål. De legger til grunn at det er denne betydningen som legges til grunn for dommen, men retten mener samtidig at det ligger innenfor det man skal tåle. Derfor har de ikke tatt stilling til hvorvidt kvinnen har gjort det hun sto tiltalt for.

Det har statsadvokat i Nordland, Thor Erik Høiskar, bitt seg merke i. Han har anket saken mot kvinnen videre til lagmannsretten. Det er kun saken mot kvinnen som ankes, ettersom tiltalen mot mannen manglet bevis.

- Vi mener det er en feil avgjørelse. Tingretten har lagt til grunn at det per definisjon ikke er straffbart å kalle en parkeringsvakt for «jævla soper». Påtalemyndigheten mener at tingretten har plikt til å vurdere om tiltalte ved sin handlemåte og sine utsagn sett i sammenhengen har brutt loven. Her vil nedsettende utsagn knyttet til religion, etnisitet og seksuell orientering være en del av vurderingstemaet, sier Høiskar til Dagbladet.

- Hadde tingretten frifunnet fordi det var usikkerhet rundt hendelsesforløpet og hva som ble sagt hadde vi muligens akseptert det, men her er det ikke engang vurdert. Vi synes ikke det er rett at det er lov å skjelle ut noen med nedsettende ord basert på seksuell legning, religion eller etnisitet - så her må hele situasjonen vurderes, forklarer han.

Dagbladet får opplyst fredag ettermiddag at Hålogaland lagmannsrett har besluttet at anken ikke skal opp i lagmannsretten.

PRIDE: Dagbladets reporter reagerer på hvordan folk endrer oppfatning av ham så snart de finner ut at han er sammen med en mann. Video: Emilie Rydning / Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Sender uheldige signaler

Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI) har også reagert sterkt på frifinnelsen. Leder Ingvild Endestad mener tingrettelsen sender svært uheldige signaler.

- Begrunnelsen fra retten vitner om lavt kunnskapsnivå og manglende forståelse for hvilken effekt disse ordene har på dem som får disse ordene slengt etter seg, sier hun til Dagbladet.

IKKE GREIT: Det mener leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Ingvild Endestad. Foto: FRI
IKKE GREIT: Det mener leder i Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (FRI), Ingvild Endestad. Foto: FRI Vis mer

Endestad stusser spesielt over at dommen innleder med den første ordboksdefinisjonen i denne konteksten, og mener den ikke legger tilstrekkelig vekt på den nedsettende definisjonen, som kommer rett etter i ordboka.

- Å hevde at skeive og heterofile er likestilte i dagens samfunn er i beste fall kunnskapsløst. Det er en grunn til at folk ikke tyr til hetero som skjellsord, fordi det ikke er noen effekt.

Hun viser til at «homo» er ett av de mest brukte skjellsordene i skolegården, og mener man burde kunne forvente at tingretten har fått med seg dette. Som FRI-leder har hun blitt kontaktet av flere som har reagert etter at dommen falt - som har vært utsatt for tilsvarende hendelser og som har «kjent hva det gjør med kroppen».

- Hatkrimparagrafen burde vært vurdert - den er der av en grunn. Denne dommen gir signaler om at det er fritt fram å bruke skjellsord knytta til seksuell orientering, sier Endestad, som håper at dette blir grundig vurdert i lagmannsretten.

Enhetsleder Trond Solberg i Narvik kommune er fornøyd med at statsadvokaten har anket saken. Det var kommunen som anmeldte forholdet, forteller han overfor Fremover, som først omtalte dommen.

- Vi er opptatt av å ivareta våre ansatte på en god måte, og vi mener det er positivt at saken nå blir prøvd for lagmannsretten, sa han til avisa før lagmannsrettens avgjørelse falt.