MÅ TÅLE: Statsminister Jens Stoltenberg om politiet og alle andre offentlige etater og tjenester. Foto: EPA/JOERG CARSTENSEN/SCANPIX
MÅ TÅLE: Statsminister Jens Stoltenberg om politiet og alle andre offentlige etater og tjenester. Foto: EPA/JOERG CARSTENSEN/SCANPIXVis mer

- Må tåle kritikk for 22. juli

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) om politiet og alle andre offentlige etater og tjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ulike etaters og tjenesters håndtering av en veldig vanskelig situasjon må bli vurdert og kritisert. Det er en del av lærdommene vi må trekke fra 22. juli og noe vi må hilse velkommen, sier Stoltenberg til NTB.

Debatten om medienes og bistandsadvokatenes rolle har gått høyt i ukene etter terrorangrepene. Mange mener kritikken mot politiet er utilbørlig og viser til at alle gjorde sitt beste under ekstreme forhold.

- Jeg har selv sagt i Stortinget at vi skal ha en usminket og ærlig gjennomgang. Det er nødvendig og riktig med en åpen debatt.

- Samtidig må vi vise respekt for at de menneskene som sto i første rekke opplevde en veldig uoversiktlig og kaotisk situasjon. Det er lett for oss i ettertid å se ting som kanskje ikke var så lett der og da, fortsetter han.

Ingen delrapporter Tirsdag ble det kjent at 22. juli-kommisjonen ikke vil legge fram delrapporter underveis. Det innebærer at offentligheten først 10. august neste år får vite hva den har funnet ut.

- Kommisjonen vil ikke påpeke kritikkverdige forhold uten samtidig å gi forslag til riktige tiltak. Dette blir først mulig når hele rapporten er ferdig, sier kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv.

Stoltenberg som onsdag var på offisielt besøk i Estlands hovedstad Tallinn, slår fast at kommisjonen er uavhengig og sier han respekterer beslutningen om å vente til neste år med konklusjonene.

- Men det er viktig at vi prøver å framskaffe mest mulig kunnskap mens kommisjonen arbeider. Det vil skje ved at ulike etater gjennomfører sine egne evalueringer, også politiet, sier han.

Stoltenberg mener et hovedformål med gjennomgangen er å sørge for en mest mulig omforent framstilling av hva som fungerte godt og hva som fungerte dårlig.

- Hvis det blir værende mye strid og uenighet om hendelsesforløpet, vil det være smertefullt, sier han.

- Må få jobbe i fred Statsministeren understreker at regjeringen uansett ikke kommer til å vente med å gjennomføre tiltak dersom den finner grunnlag for det.

- Vi har allerede handlet, for eksempel ved å øke bevilgningene til politiet og legge til rette for et utvidet samarbeid mellom politiet og Forsvaret, sier han.

Justisminister Knut Storberget (Ap) har måttet tåle massiv kritikk for en telefonsamtale med bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen, der han blant annet skal ha bedt henne dempe kritikken mot politiet.

Stoltenberg understreker at han ikke kjenner innholdet i samtalen, men overfor Dagsavisen slår han fast at bistandsadvokater må få jobbe i fred.

- Hele formålet med bistandsadvokater er å sørge for at ofre får advokater som ivaretar deres interesser. Sånn skal det selvsagt fortsatt være, sier han.

Storberget selv har uttalt at hensikten med samtalen var å uttrykke at regjeringsmedlemmer hadde møtt med de pårørende.

- Jeg reagerte ganske sterkt på Larsens beskyldninger om at regjeringen, og jeg spesielt, ikke hadde kontakt med de pårørende. Jeg ble litt opprørt, siden vi hadde kontakt og flere møter var planlagt, sa justisministeren til NTB tirsdag.
(NTB)