- Må tåle leder-debatt

- Ledere av en stor organisasjon som Ap må tåle debatt om den jobben de gjør. En åpen debatt om lederskapet fram mot landsmøtet er sunt, sier Dag Terje Andersen (44).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere partisekretær i Arbeiderpartiet, tidligere statsråd og tidligere leder av Stortingets finanskomité, Dag Terje Andersen, er tilbake som skogsarbeider i Fritzøe Skoger i Vestfold.

- Etter et slikt valgresultat er det åpenbart naturlig å diskutere den jobben også lederne har gjort. Men hvis det blir den eneste debatten, da sporer vi av.

- Ap har mistet tillit over tid og må bruke lang tid på å gjenreise seg som folkeparti, sier Andersen til Dagbladet.

Dag Terje Andersen (44)

  • Leder av Stortingets finanskomité 2000- 01.
  • Landbruksminister i Jagland-regjeringen 1996- 97.
  • Statssekretær i Sosialdepartementet i 1992.
  • Partisekretær i Arbeiderpartiet 1992- 96.
  • Leder Vestfold Arbeiderparti 1990- 1992.
  • Ordfører i Lardal 1987- 1992.

  • Yrke: Skogsarbei der og smelteverksarbeider.

Men hvem Dag Terje Andersen vil ha som Ap-leder, vokter han seg vel for å si noe om nå.

- Det jeg mener om dette, har jeg tenkt å si i partiets organer når den tid kommer, sier Andersen.

Ap's katastrofale fall ved stortingsvalget i fjor høst sendte Vestfold Ap's tredjekandidat på stortingslista og leder av finanskomiteen tilbake til Treschows store skoger. Nå feller Andersen trær. Kalkulatoren er skiftet ut med motorsag. Hvis ryggen holder, blir skogen arbeidsplassen framover. Kanskje vil han «lese et fag» ved siden av. Det første han må gjøre er å oppdatere seg i faget. De fleste i skogen nå for tida har fagbrev.

- Nedtur? Nei, for ut fra meningsmålingene var jeg forberedt på at det kunne gå slik. Jeg betrakter ikke politikk som yrke, det er et tillitsverv du har så lenge du har det, sier Andersen.

Han sier det er naturlig etter et så stort valgnederlag å diskutere partiets lederskap.

- Diskusjonen bør gå åpent om dette i fylkespartiene fram mot landsmøtet. I en så stor organisasjon er det naturlig at det blir debatt om hvordan lederskapet skal organiseres, og hvem som er best egnet til å målbære og gjennomføre politikken. Derfor var det prisverdig av Thorbjørn og Jens å åpne for en slik debatt. Men å tro at delt lederskap eller ikke eller utskiftning av personer løser alle problemer, er avsporing. Både medlemmer og velgere er også opptatt av politikken, sier Andersen.

Noe av det siste Andersen gjorde i hovedstaden før han vendte kursen hjemover i fjor høst, var å lede et festmøte for den legendariske og omstridte partisekretæren, Haakon Lie. Ifølge Lie har Ap sviktet «de som sitter nederst ved bordet».

- Vi må ta inn over oss at folk oppfatter det slik. Vi må være ydmyke overfor valgresultatet.

TIL SKOGS: Tidligere AP-sekretær, eksstatsråd og eksleder av finanskomiteen Dag Terje Andersen falt ut av Stortinget i fjor høst. Nå er han tilbake som tømmerhogger i Fritzøe Skoger i Vestfold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer