Må tette skatte-gap

Ap-leder Thorbjørn Jagland sier han vil ha et samarbeidsbudsjett, men det forutsetter at de rikeste må betale mer skatt. Statsminister Kjell Magne Bondevik er derimot ikke særlig interessert i å snakke om økt rederskatt, å fjerne aksjerabatten eller å gjøre noe med delingsmodellen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed ser det ut til å bli noen særdeles vanskelige forhandlingsrunder mellom Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik. Det ligger imidlertid i kortene at de to skal bruke litt tid på å forberede forhandlinger.

I motsetning til Høyre og Frp har ikke Arbeiderpartiet til hensikt å gå ut med sine krav før Jagland møter Bondevik til et første forhandlingsmøte. Men allerede i går ettermiddag var det klart at Jagland vil selge seg så dyrt som mulig.

Ap's krav

  • Ap vil øke grensene for toppskatten. Regjeringen foreslår at innslagspunktet for toppskatten økes fra 269100 til 273000 i klasse 1 og fra 318600 til 323000 kroner i klasse 2. Altfor lite, sier Ap, og krever at grensene for toppskatten følger lønnsveksten.
  • Ap krever økt skatt for dem med kapitalinntekter. Konkret nevnes rederibeskatningen, aksjerabatten og delingsmodellen. Ap ser for seg at dette kan øke statens skatteinntekter med minst 1,5 milliarder kroner.
  • Ap går imot å øke el-avgiften med 2,50 kroner per kWt når dette kommer i tillegg til regjeringens øvrige forslag om skatte- og avgiftsskjerpelser.
  • Ap går i utgangspunktet mot å fjerne forsørgerfradraget, slik regjeringen foreslår i statsbudsjettet. Men her ønsker ikke finanspolitisk talskvinne Hill-Marta Solberg å fremme ufravikelige krav. Her skal det forhandles.
  • Ap vil også forhandle om regjeringens forslag om endringer i barnetrygden.
  • Ap vil kreve økte overføringer til skolefritidsordningen og til skolene, men ingen vil si konkret hvordan kravene vil lyde.
  • Eneste lyspunkt for Bondevik foran høstens budsjettforhandlinger er Ap's utvetydige innrømmelse av at kontantstøtten står fast. - Vi vet at kontantstøtten må ligge i bunnen, sier Hill-Marta Solberg.

- Tror ikke på krise

I de neste dagene vil Jagland og hans mannskap sitte foran kalkulatorene for å finregne på alle sine krav. Deretter vil Ap-lederen ta kontakt med statsminister Kjell Magne Bondevik for å avtale et møte.

- Vi ønsker en grei og rask avklaring i forhold til regjeringen. Vi må nå bruke den tid som er nødvendig til å analysere budsjettet, men ikke så lang tid at vi kommer i tidsnød. Det hadde vært bra med en avklaring før trontaledebatten. Men vi må bruke tid på skatteopplegget, sier Jagland.

- Jeg tror ikke på regjeringskrise, sa Ap's finanspolitiske talskvinne, Hill-Marta Solberg, etter at hun og Thorbjørn Jagland hadde lagt fram sine føringer foran budsjettforhandlingene med sentrumsregjeringen.