Må tigge for OSSE

KØBENHAVN (Dagbladet): Krangel om penger kaster skygge over en av de viktigste internasjonale oppgavene Norge noen gang har påtatt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På toppmøtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i København vil utenriksminister Knut Vollebæk og Norge i dag formelt bli utpekt til å lede OSSEs arbeid i 1999.

Når Norge overtar ledervervet, kan tiggerferder Europa rundt hemme arbeidet med alvorlige kriser.

For statsminister Bondevik og resten av nei-regjeringen, er OSSE selve ankerfestet i Norges arbeid for et fellesskap i Europa utenfor EU.

Fra hånd til munn

Men organisasjonen lever fra hånd til munn. Danmark har ledet arbeidet i år. Ved siden av den akutte krisen i Albania har mye tid gått til å tigge penger fra andre medlemsland.

- Hvis vi ikke får til en skikkelig finansiering, blir det bare noen spesielle OSSE-land som kan påta seg oppgaver. Det vil føre til en økt belastning på noen land, mens andre vil vegre seg for å delta, sier Vollebæk.

Skrekkscenariet for den norske regjeringen er at pengediskusjoner skal ta tid og oppmerksomhet fra flaggsaker som menneskerettigheter og demokratibygging.

For Vollebæk kan det bli en utakknemlig oppgave å samle penger hos medlemsland som ikke har svulmende oljefond å vise til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer