Må tigge for OSSE

KØBENHAVN (Dagbladet): Krangel om penger kaster skygge over en av de viktigste internasjonale oppgavene Norge noen gang har påtatt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På toppmøtet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i København vil utenriksminister Knut Vollebæk og Norge i dag formelt bli utpekt til å lede OSSEs arbeid i 1999.

Når Norge overtar ledervervet, kan tiggerferder Europa rundt hemme arbeidet med alvorlige kriser.

For statsminister Bondevik og resten av nei-regjeringen, er OSSE selve ankerfestet i Norges arbeid for et fellesskap i Europa utenfor EU.

Fra hånd til munn

Men organisasjonen lever fra hånd til munn. Danmark har ledet arbeidet i år. Ved siden av den akutte krisen i Albania har mye tid gått til å tigge penger fra andre medlemsland.

- Hvis vi ikke får til en skikkelig finansiering, blir det bare noen spesielle OSSE-land som kan påta seg oppgaver. Det vil føre til en økt belastning på noen land, mens andre vil vegre seg for å delta, sier Vollebæk.

Skrekkscenariet for den norske regjeringen er at pengediskusjoner skal ta tid og oppmerksomhet fra flaggsaker som menneskerettigheter og demokratibygging.

For Vollebæk kan det bli en utakknemlig oppgave å samle penger hos medlemsland som ikke har svulmende oljefond å vise til.

Stort press

Presset mot Norge om å åpne pengesekken selv, blir stort.

Danskene jobber med en modell som gjør at rike land kan dele på utgiftene til OSSEs operasjoner, mens de fattigste landene bidrar med symbolske summer.

Modellen har for øyeblikket ikke støtte fra land som Canada og Belgia. Danskene håper på en løsning til i dag, men dette sitter langt inne.

En rask løsning vil være en voldsom fordel for Norge, men diskusjonene kan i verste fall komme til å fortsette inn i år 2000.

<B>PÅ TIGGERFERD:</B> Utenriksminister Knut Vollebæk kan komme til å måtte bruke mye tid på å tigge penger npr Norge overtar formannskapet i OSSE om et år.