Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Må tigge om mat

Flere tusen fremmedarbeidere i den lille golfstaten står nå uten jobb, penger og mat.

NULL RETTIGHETER: Flere fremmedarbeidere i Qatar står i fare for å miste jobben. De går en framtid i møte uten penger til mat, eller en vei ut av landet. Foto: Reuters.
NULL RETTIGHETER: Flere fremmedarbeidere i Qatar står i fare for å miste jobben. De går en framtid i møte uten penger til mat, eller en vei ut av landet. Foto: Reuters. Vis mer

Lavtlønnede migrantarbeidere i Qatar, et av de rikeste landene i verden, sier de har blitt tvunget til å tigge om mat, på grunn av den økonomiske nedgangen i landet under coronapandemien, skriver The Guardian.

Avisa har snakket anonymt med flere fremmedarbeidere. De forteller de står fare for å miste jobben, eller har mistet den allerede, og må trygle arbeidsgiverne om hjelp.

- Selskapet sa at de ikke vil betale oss for april, men de ville gi oss litt penger for mat, men det har vi ikke fått. De ga oss et brett med egg og litt olje for noen dager siden. Det var alt, sier en indisk arbeider til avisa.

Han har vært fanget i industriområdet i hovedstaden Doha i nesten to måneder.

- Vi står overfor så mange problemer her. Det er som om vi sitter i fengsel, sier arbeideren til The Guardian.

Dagbladet har fått vite gjennom mennesker som bor i Qatar at de er klar over at dette skjer. De forteller blant annet at Dohas industriområde er stengt, og arbeidsgiverne ikke har mulighet til å gi arbeiderne som bor på området mat.

De ønsker ikke å kommentere i frykt for represalier fra staten.

- Minimalt med rettigheter

Midtøsten-ekspert Raina Maktabi sier at Qatar mest sannsynlig prøver å tvinge fremmedarbeiderne til å reise.

- Staten ønsker å sende ut de som ikke er statsborgere. De vil ikke gi mat til dem som nå ikke har jobb, og prøver derfor å sulte dem ut av landet, kan det virke som, sier Maktabi til Dagbladet.

Hun forklarer at fremmedarbeiderne har minimalt med rettigheter. Alt kommer an på arbeidskontrakten.

- Kontraktene er ofte veldig uklare. Arbeidsgiverne kan bare bestemme seg for å si deg opp, og ingen vil kritisere ordningen fordi de vet at man kan miste jobben fra en dag til en annen. Da er du nødt til å bare dra.

FAKE JUBEL: VM-arrangøren tyr til kreative løsninger for å bedre stemningen på stadion. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

En gullbillett

Raina Maktabi har akkurat kommet hjem fra Qatar. Hun ble selv beordret hjem til Norge, men ikke alle ønsker å dra hjem.

- For mange er et arbeidsvisum i Qatar en gullbillett. Mange kommer fra land og kår som er mye verre sammenliknet med hvordan de har det i Qatar. Men landet ønsker deg ikke om de ikke har bruk for deg. Man må ha jobb, sier hun.

Under coronapandemien er det også omtrent umulig å komme seg ut av landet, da flere land har stengt grensene.

Maktabi fikk et inntrykk at hvordan fremmedarbeiderne lever i Qatar. Hun forklarer at folk bor tett i tett under kummerlige kår. Det kan muligens forklare Qatars høye antall smittetilfeller av Covid-19.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 14.10.2015 De skulle bygge verdens største fotballfest i Qatar. Nå forteller de om sorg og ubesvarte spørsmål Vi reiste til Nepal for å finne Qatar-drømmens ofre. Vis mer

Qatar, hjem til over 2 millioner arbeidsinnvandrere, har nå en av de høyeste infeksjonsratene per innbygger i verden med nesten 18 000 tilfeller i en befolkning på bare 2,8 millioner. Majoriteten av disse er fremmedarbeidere.

Dårlige kår

Qatar har lenge vært i søkelyset for sin behandling av fremmedarbeidere. Da landet ble tildelt fotball-VM i 2022, kunne det ene mediehuset etter det andre melde om kritikkverdige forhold og brudd på menneskerettighetene.

- Flere store menneskerettighetsorganisasjoner krever at Qatar klargjør rettighetene til fremmedarbeiderne. De vil at Qatar skal sette en minstelønn og at arbeiderne skal få en dag fri i uka. For meg virker det som Qatar faktisk er villige til å gjøre noe med det, sier Raina Maktabi.

Flere hundre tusen lutfattige gjestearbeidere har bygd hoteller, veier og anlegg som skal gjøre Qatar-VM i 2022 til en global fotballfest. Hundrevis har omkommet, samtidig som både mesterskapet og FIFA hjemsøkes av korrupsjonsanklager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!