Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må til bunns i dette

Men justisministeren vil ikke si om det blir granskingskommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet.no): En sterkt preget justisminister Knut Storberget besøkte i kveld stedet der en boligblokk raste sammen i går. Sammen med sitt følge møtte han blant andre pårørende til de savnede etter rasulykken.

- Det har vært et fint møte, men samtidig et sterkt møte. Dette er personer som har hatt en skrekkopplevelse i sitt eget nærmiljø, sier Storberget til pressen på ulykkesstedet.

Det var en steinblokk på om lag 3000 tonn som raste inn i boligblokka og førte til at fem personer fremdeles er savnet, og 450 personer er evakuert på ubestemt tid.

Justisministeren beskriver det som «svært dramatisk» å se hvordan disse massive kreftene hadde herjet, og benyttet også anledningen til å berømme Ålesund kommune for innsatsen etter ulykken.

- Vi er beroliget etter å ha hørt at folks behov er møtt, og det er godt å høre at folk i byen stiller opp for hverandre, sier Storberget.

Ikke bestemt noen gransking

Et av møtene var med ordføreren og varaordføreren i Ålesund, der det på forhånd var klart at det kom til å bli diskutert hvordan regjeringen vil følge opp en eventuell gransking av ulykken.

Storberget forteller at det ikke er bestemt om det skal opprettes en egen granskingskommisjon for å gjennomgå ulykken. 

DRAMATISK ULYKKESSTED: Justisminister Knut Storberget fortalte torsdag kveld at møtet med den store rasulykken i Ålesund opplevdes som dramatisk. Justisministeren hadde også møter med pårørende til de savnede etter raset, og beskriver møtene som sterke. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
DRAMATISK ULYKKESSTED: Justisminister Knut Storberget fortalte torsdag kveld at møtet med den store rasulykken i Ålesund opplevdes som dramatisk. Justisministeren hadde også møter med pårørende til de savnede etter raset, og beskriver møtene som sterke. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer


- Vi må til bunns i årsaksforholdet, men vi har ikke bestemt formen på dette arbeidet. Vi skal fortsette å ha en dialog med kommunen på dette området, og vi må til bunns i dette for å finne ut om vi kan gjøre noe for å forebygge dette i framtida, sier Storberget.

Regjeringen vil sørge for at det omfattende arbeidet på rasstedet fortsetter med full styrke, lover Storberget.

- Det skal ikke stå på ressurser i dagene framover. Vi kommer også til å ha løpende kontakt med kommunen, sier justisministeren.

Vil opprette skredetat

Ulykken i Ålesund skjedde omtrent samtidig med at regjeringen vil opprette en ny skredetat. Skredetaten skal bidra til kartlegging og sikring av rasutsatte områder, og også bygningskontrollen skal skjerpes, ifølge NTB.

Olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) opplyser at den nye skredetaten bli underlagt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som fra før har ansvaret for blant annet flomvarsling.

Etter den alvorlige skredulykken i Bergen i 2005, der tre mennesker mistet livet, mente Bergen kommune at staten burde være med på det kostbare arbeidet med skredkartlegging og rassikring.

- Spørsmålet om organisering av dette arbeidet har vært omdiskutert i mange år. Flere departementer har hatt fliker av ansvar, men klimautfordringene og økt press på utbygging gjør problemstillingene mer akutte. Derfor er det nødvendig å ta tak i dette nå, sier Haga til NTB.

image: - Må til bunns i dette

Torsdag ble det også kjent at skjerpet bygningskontroll vil være en del av den nye plan- og bygningsloven som kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) legger fram for Stortinget med det første. Den går ut på at de som står for byggingen, ikke lenger skal ha egenkontroll som sitt ansvarsområde. I den nye loven vil regjeringen foreslå at det derimot etableres uavhengige kontrollforetak.

BRENNER FORTSATTE:</B> Slik så det ut ved rasstedet i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media