Må til pers

Styreleder Sigbjørn Johnsen må forklare det chilenske arbeidstilsynets kritikk av Cermaqs oppdrettsvirksomhet for næringsminister Ansgar Gabrielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har nå tatt kontakt med Cermaq og avtalt at styreleder skal skrive et nytt brev på grunnlag av opplysningene som kommer fram i Dagbladet, opplyser næringsminister Gabrielsen

26. september i år rapporterte statskontrollerte Cermaqs styreleder Sigbjørn Johnsen til næringsministeren at lover og regler følges i datterbedriften Mainstream Chile. Onsdag skrev Dagbladet at selskapet har fått skriftlig refs av arbeidstilsynet for å ha blitt bøtelagt for kritikkverdige arbeidsforhold en rekke ganger i fjor og i år.

80 hodepiner

I går ble det kjent at arbeidstilsynet i juli i år fikk overtalt Mainstream Chile til å la seg inspisere for en omfattende arbeidsundersøkelse. Resultat: Avdekking av 80 lovbrudd og mangler, og trussel om øyeblikkelig stans av oppdrettsanleggene på grunn av manglende sikkerhet.

- Når enhver norsk bedrift i et annet land opplever trusler om å bli stengt, er det alvorlig. Når det er et statlig eid selskap som opplever dette, får det en tilleggsdimensjon, sier næringsminister Ansgar Gabrielsen til Dagbladet.

Arbeidstilsynets nedslående rapport skal ha blitt overlevert Cermaqs datterselskap etter at Johnsen leverte sin redegjørelse til næringsministeren i slutten av september. Gabrielsen ble ikke informert i etterkant.

Andre gang

- Burde du blitt informert om en så alvorlig rapport?

- La meg si det slik. Jeg har nå bedt om en uttømmende rapport om det som er kommet fram i Dagbladet. Jeg ønsker meg en oversikt over hvordan Cermaq vurderer dette, sier Gabrielsen.

Dette er andre gang på ei uke at Gabrielsen ber Johnsen redegjøre for chilenske myndigheters kritikk av selskapet, informasjon som ikke har tilflytt næringsministeren.

SIGBJØRN JOHNSEN MÅ FORKLARE: Johnsen må igjen forklare seg for næringsministeren.