Må tilbake i fangenskap

Hagenissene skal gjenforenes med eierne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skotsk politi fant et stort antall hagenisser og hagepynt under et boligraid nylig. Nå forsøker de å finne hagenissenes eiere, og lite tyder på at den globale aktivist-organisasjonen «Hagenissenes frigjøringsfront» sto bak omplasseringa.

- To kvinner er siktet i saken. Vi aksjonerte etter et tips i forbindelse med de siste ukenes hagetyverier, sier polititalsmann Roy Lake til avisa The Guardian.

101 i nissesirkel

Sammen med hagenissene fant politiet flere titalls potteplanter og dyrefigurer. «Hagenissenes frigjøringsfront» ble kjent for noen år siden i forbindelse med en rekke spektakulære aksjoner der de slapp hagenissene ut i naturen.

I 1999 slo de til i Normandie og frigjorde 30 hagenisser som ble holdt mot sin vilje. Året etter aksjonerte de i Belgia og Frankrike. Samme år ble 150 nisser sluppet fri utenfor sentralbanken i Sydney. I 2002 fant en sopplukker 101 hagenisser plassert i en sirkel i en skog sør for Bordeaux.

På lager med potteplanter

Gruppen kom også med en politisk markering da de sto bak et «kollektivt nisseselvmord» hvor 11 hagenisser ble funnet hengende etter halsen ved Briey øst i Frankrike. En av frigjøringslederne ble satt i fengsel i 1997 for sin deltakelse i forsvinningen av 150 nisser.

«Hagenissenes frigjøringsfront» ønsker å sette nisser tilbake i sine naturlige omgivelser i skogen, mens det foreløpig ser ut som om de to skotske kvinnene kun var ute på simpelt tyveritokt. Blant de midlertidig frigjorte hagenissene, fant politiet også 62 potteplanter og 25 solcellepanel.

GIR HELL PÅ FRIFOT: Noen hagenisser får være ute og oppleve verden. Dagen denne karen så på Tour de France i 2002, vant Thor Hushovd etappen. Foto: SCANPIX/AP
GIR HELL PÅ FRIFOT: Noen hagenisser får være ute og oppleve verden. Dagen denne karen så på Tour de France i 2002, vant Thor Hushovd etappen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

• Mer om hagenisser og frigjøringskampen

<B>NISSE-SMUGLING: I sommer beslagla tysk toll 698 000 sigaretter skjult i hagenisser på en lastebil fra Polen. Det er ikke bevist at nissene finansierer frigjøringskampen gjennom kriminell virksomhet.
<B>FANGE I PARKEN: Hagenissene må finne seg i det utroligste i menneskelig fangenskap.