- Må trappe gradvis ned

- Skal psykiatriske pasienter slutte å ta medisiner, må det gjøres gradvis i samråd med lege. Dette har jeg alltid poengtert, og jeg har skrevet en advarsel om det i boka mi, sier psykolog Ellen Kolsrud Finnøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnøy mener dette poenget ikke kom godt nok fram i dokumentarprogrammet som ble vist på NRK-fjernsynet onsdag. Men hun vil likevel ikke moderere sin kritikk mot det hun mener er overdreven medikamentbruk i psykiatrien.

- Resten av fagmiljøet sier påstandene i din bok mangler vitenskapelig grunnlag?

- Boka er mer en debattbok enn en tradisjonell fagbok, så de kan ha delvis rett. Men jeg vil svare med samme påstand: Heller ikke behandlingsmetodene med medikamenter er godt vitenskapelig begrunnet.

Hun viser til at medisinene testes ut på dyr, som ikke har samme evne til selvrefleksjon som mennesker.

- Testene gjøres også over kort tid slik at man ikke vet stort om langtidseffektene av dem. Medikamenter fjerner pasienten fra problemene sine, men løser dem ikke, mener Finnøy.

- Hatt suksess

- Kan alle pasienter bli friske uten medisiner?

- Ja, selvfølgelig. Jeg har ikke løsningen for alle tilfeller, men de metod ene jeg selv har stor suksess med, er slett ikke ekstreme eller vanskelige å bruke.

- Bør piller ut av all psykiatrisk behandling?

- Ja, det mener jeg.

- Flere er enige

Kolsrud Finnøy har fått kraftig kritikk av et bredt fagmiljø etter at hun gikk ut med sine synspunkter, men også blomster og oppmuntrende telefoner.

- Pasienter har ringt, og fagfolk har ringt for å si at de er enige med meg.

- Også medisinere?

- Ja, både leger og farmasøyter er skeptiske til bruken av disse medisinene, men tør ikke si det offentlig.

FRISK UTEN PILLER: Psykolog Ellen Kolsrud Finnøy mener alle pasienter med psykiske lidelser kan bli friske uten medikamenter og at medisiner bør ut av all psykiatrisk behandling.