- Må trappe gradvis ned

- Skal psykiatriske pasienter slutte å ta medisiner, må det gjøres gradvis i samråd med lege. Dette har jeg alltid poengtert, og jeg har skrevet en advarsel om det i boka mi, sier psykolog Ellen Kolsrud Finnøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Finnøy mener dette poenget ikke kom godt nok fram i dokumentarprogrammet som ble vist på NRK-fjernsynet onsdag. Men hun vil likevel ikke moderere sin kritikk mot det hun mener er overdreven medikamentbruk i psykiatrien.

- Resten av fagmiljøet sier påstandene i din bok mangler vitenskapelig grunnlag?

- Boka er mer en debattbok enn en tradisjonell fagbok, så de kan ha delvis rett. Men jeg vil svare med samme påstand: Heller ikke behandlingsmetodene med medikamenter er godt vitenskapelig begrunnet.

Hun viser til at medisinene testes ut på dyr, som ikke har samme evne til selvrefleksjon som mennesker.

- Testene gjøres også over kort tid slik at man ikke vet stort om langtidseffektene av dem. Medikamenter fjerner pasienten fra problemene sine, men løser dem ikke, mener Finnøy.

- Hatt suksess

- Kan alle pasienter bli friske uten medisiner?

- Ja, selvfølgelig. Jeg har ikke løsningen for alle tilfeller, men de metod ene jeg selv har stor suksess med, er slett ikke ekstreme eller vanskelige å bruke.

- Bør piller ut av all psykiatrisk behandling?

- Ja, det mener jeg.

- Flere er enige

Kolsrud Finnøy har fått kraftig kritikk av et bredt fagmiljø etter at hun gikk ut med sine synspunkter, men også blomster og oppmuntrende telefoner.

- Pasienter har ringt, og fagfolk har ringt for å si at de er enige med meg.

- Også medisinere?

- Ja, både leger og farmasøyter er skeptiske til bruken av disse medisinene, men tør ikke si det offentlig.

FRISK UTEN PILLER: Psykolog Ellen Kolsrud Finnøy mener alle pasienter med psykiske lidelser kan bli friske uten medikamenter og at medisiner bør ut av all psykiatrisk behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer