Må trolig sone hele straffen

Drapsdømte Chris Brynthe Torp vil trolig ikke slippe ut fra fengsel før han har sonet hele straffen på 14 år. Hvis han ikke hadde rømt, ville han sannsynligvis blitt prøveløslatt flere år tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den drapsdømte rømlingen Chris Brynthe Torp (22) ble pågrepet tirsdag kveld i leiligheten sin på Kanariøyene i Spania. Torp ble dømt til 14 års fengsel for knivdrapet på Hans Arne Grøndahl om bord i danskebåten «Stena Saga» i 1994. Han hadde da vært på rømmen fra Ila landsfengsel i sju måneder.

Det er ikke straffbart å rømme fra fengsel. Men det vil sannsynligvis føre til at han mister sjansen til å bli prøveløslatt. Avdelingsdirektør Nina Messel ved Kriminalomsorgsavdelingen i Justisdepartementet vil ikke uttale seg om denne spesielle saken, men uttaler seg ganske klart på et generelt grunnlag:

- Ved vurderingen av en søknad om prøveløslatelse, skal det legges vekt på eventuelle brudd på disiplinærreglementet og alvorlighetsgraden av disse. Rømming fra soning er et alvorlig brudd på disiplinærreglementet, sier Messel til Dagbladet :på nettet.

- Gjør rømning straffbart

I dag gikk lederen i stortingets justiskomité, Kristin Krohn Devold (H) og tok til orde for en ny hjemmel i straffeloven som vil gjøre det ulovlig å rømme. Kriminal- og omsorgsavdelingen er ofte høringsinstans i slike saker. Lovteksten utarbeides som regel av Lovavdelingen. Kriminal- og omsorgsavdelingen har ennå ikke fått lovforslaget til høring.

En utvidelse av straffeloven som gjør rømning straffbart, vil medføre at rømningen vil bli behandlet som en ny sak i et rettsvesen som allerede har nok å gjøre.

- Flere straffesaker vil nødvendigvis medføre mer arbeid for domstolene, sier Messel.

Kommer ikke hjem ennå

Ifølge etterforskningsledelsen ved Asker og Bærum politidistrikt vil det ta flere dager før Torp kommer til Norge. En behandling av utleveringsbegjæringen vil trekke ut:

- Torp kommer ikke hjem i dag eller i morgen, sier politiavdelingssjef Olav Brubakk ved personavsnittet i ettermiddag.