Må trolig vitne

Justisminister Odd Einar Dørum blir etter alt å dømme stevnet som vitne når Nokas-saken kommer opp i Stavanger tingrett til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen er at Dørum har karakterisert drapet på politimannen Arne Sigve Klungland som en henrettelse. Dette skjedde i Stavanger i forbindelse med årsdagen for dødsranet. Flere av forsvarerne i Nokas-saken mener at selveste justisministeren, sammen med politiet, på denne måten er med på å forhåndsdømme de siktede med generelle uttalelser i klientenes disfavør.

- Meningsløst

H.r.adv. Tor Erling Staff sier til Dagbladet at justisminister Dørum med denne uttalelsen har tatt standpunkt til skyldspørsmålet i Nokas-saken.


- Det er helt meningsløst av en justisminister å ordlegge seg på denne måten. Uttalelsen går rett på skyldspørsmålet. Han blander seg direkte inn i en prosess som det er opp til domstolene å avgjøre, sier Staff.

Han forsvarer Ridvan Halimi, som for ei uke siden ble arrestert i Kosovo. Norsk politi arbeider nå med å få Halimi utlevert til Norge.

Forhåndsdømming

Flere profilerte forsvarsadvokater mener de siktede i Nokas-saken er forhåndsdømt. Advokat Christine Hamborgstrøm mener Stavanger-politiet gjør det svært vanskelig for henne å bistå sin klient David Toska, og har nå på nytt begjært innsyn i saksdokumentene. Sammen med advokat Fridtjof Feydt har hun skrevet brev til Rogaland politidistrikt og Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund på grunn av uttalelser som er kommet etter pågripelsen av David Toska.

- Grovt

 FORHÅNDSDØMMER:  Forsvarsadvokatene mener politistasjonssjef Henry Ove Berg og justisminister Odd Einar Dørum bidrar til forhåndsdømming av de siktede i Nokas-ranet. Foto: Erling Hægeland
FORHÅNDSDØMMER: Forsvarsadvokatene mener politistasjonssjef Henry Ove Berg og justisminister Odd Einar Dørum bidrar til forhåndsdømming av de siktede i Nokas-ranet. Foto: Erling Hægeland Vis mer

- Man kan selvfølgelig i kampens hete, og/eller når man er opphisset eller oppstemt, si ting man egentlig ikke kan stå for. Deres uttalelse om at man har sikret «noen av de verste kriminelle», med klar referanse til blant andre Toska, er imidlertid en meget grov form for forhåndsdømming i en alvorlig sak, heter det i brevet til Arne Johannessen.

Lørdag skrev Hamborgstrøm et nytt brev, der hun truer med å anmelde politiet for å motarbeide aktører i rettsvesenet. Bakgrunnen er at hun ikke har fått innsyn i grunnlaget for siktelsen mot Toska. Advokaten reiser i dag til Madrid for å møte den ranssiktede 29-åringen, og Hamborgstrøm krever at hun får oversendt saksdokumentene før avreisen.

- Henrettelse

Hamborgstrøm mener Toska for lengst er forhåndsdømt av politiet og media.

- Etterforskningslederen i Stavanger har til og med uttalt at de siktede vil bli dømt. Drapet på politimannen førte til en klappjakt og ensidige lekkasjer om Toska, som går på rettssikkerheten løs. Jeg stiller spørsmål om min klient virkelig vil få en rettferdig rettergang etter den offentlige henrettelsen han har vært utsatt for, sier Hamborgstrøm.