Må trykke elskere i avisen

Seks kvinner raser mot den nye Florida-loven som rammer mødre som ikke vet hvem faren er. De må trykke en liste over elskerne sine i lokalavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Loven ble rettskraftig i oktober, og nå begynner annonsene å strømme inn til avisene - samtidig som klagebunken øker. Kvinnene liker slett ikke at de må utlevere sexlivet sitt til alle i lokalmiljøet for å få adoptere bort barnet sitt. Loven krever dette av mødre som ikke vet hvem faren er, slik at han ikke seinere skal kunne komme å gjøre krav på det bortadopterte barnet.

Seks kvinner har gått til sak for å slippe å dele sexlivet sitt med offentligheten, skriver avisa Sun-Sentinel. En av kvinnene ble dopet ned og voldtatt. En er en tenåring som hadde sex med mange klassekamerater, og en byttet dop mot sex.

- Vi publiserer slike lister hver uke, og det er grusomt og nedverdigende, sier Jeanne Tate i delstatens adopsjonsbyrå.

Kvinnene anker dommen fra Palm Beach 24. juli. Dommeren gikk med på at voldtatte kvinner skulle slippe annonseringa, men fastholdt at loven ikke krenker den grunnlovsfestede retten til privatliv for andre kvinner. Kvinnene må derfor oppgi samtlige de har hatt sex med i den aktuelle perioden. Hvis de ikke vet navnet på mannen, må de beskrive utseendet hans og oppgi det de vet om ham. Loven krever også at kvinnene forteller når og hvor barnet mest sannsynlig ble unnfanget. Før oktober måtte bortadopterende kvinner bare oppgi når og hvor de fødte barnet.

- Ville du ønsket å dele dine dypeste og mørkeste hemmeligheter med alle som kan lese? Det har svært negative konsekvenser for kvinnene som vil adoptere bort barnet sitt, sier advokat Charlotte Danciu som representerer en av de seks kvinnene.

Loven ble vedtatt etter rettsstriden om Emily som ble født i 1992. Hennes biologiske far krevde foreldreretten etter at mora bortadopterte jenta. Først etter tre år i retten ble adoptivforeldrene idømt retten til å beholde henne.

- Vi vedtok denne loven for å sikre at par som adopterer barn, får beholde barnet, sier delstats-senator Walter Campbell.

Ingen andre delstater skal ha liknende lover.