- Må undersøke om e-tjenesten bryter loven

Stortingsrepresentanter glade for granskning av hemmelig e-arkiv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag avslører NRK og Dagbladet at EOS-utvalget, som har oppsyn med de hemmelige tjenestene, har vært på uanmeldt inspeksjon hos Forsvarets etterretningstjeneste etter tips om at tjenesten har et register over 400 nordmenn som E-tjenesten ønsker å rekruttere eller beholde som kilder.

Arkivet skal også inneholde sensitive opplysninger om de aktuelle personenes nærmeste familiemedlemmer.

Visste ikke Jan Arild Ellingsen, forsvarspolitisk talsmann i Frp og medlem av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, var ikke kjent med arkivet.

- Jeg tenker at jeg først og fremst er glad for at vi har et oppegående EOS-utvalg, som gå kan gå inn i det og ta en titt på det. Vi bør være forsiktig med å trekke skarpe konklusjoner om lovbrudd, sier Ellingsen til Dagbladet.

- Var du kjent med arkivet?

- Det var jeg ikke. Nå må vi få objektivt sjekket dette, hvorvidt man har operert innenfor lovverket.

Ellingsen gjør det klart at man ikke må vikle seg inn i en uendelig juridisk diskusjon om arkivet, men komme til klare konklusjoner.

- Vi har en aktiv e-tjeneste, relatert til at vi er aktive eksempelvis i Afghanistan. Det er viktig at lovverket er tydelig og lett å forstå, og at vi er tydelige i jussen. Hvis ikke kan vi gjøre det vanskelig for agentene der ute.

Må undersøke Lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Anders Anundsen (Frp), er opptatt av at EOS-utvalget får undersøke E-tjenesten før politikerne kommer med sine konklusjoner.

- Det er viktig å gjøre dette i riktig rekkefølge og at ikke vi som politikere forhåndskonkluderer. Vi vet ikke hva utvalget finner eller ikke finner, sier Anundsen til NTB. Når det er avklart, er han klar til å følge opp saken på Stortinget, dersom EOS-utvalget har noe å rapportere.

GLAD FOR GRANSKNING: Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl
GLAD FOR GRANSKNING: Anders Anundsen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Han legger til at saken understreker hvor viktig det er at EOS-utvalget har kontroll på vegne av Stortinget.

- Det viser også hvor viktig det er å følge opp tips til utvalget og komme på uvarslede inspeksjoner. Tradisjonelt har EOS-utvalget planlagt og varslet sine inspeksjoner, men slike uanmeldte besøk er et godt supplement.

Avventer Høyres Per-Kristian Foss sier til NTB at han vil vente og se hva EOS-utvalget kommer fram til før han kommenterer ytterligere.

- Den vanlige parlamentariske praksisen er at man venter til et granskingsorgan har uttalt seg. Grunnen til at man har EOS-utvalget er at det skal komme med en konklusjon og gjerne en anbefaling til Stortinget. Det har det ikke gjort ennå, sier Foss til NTB.
Foss, som sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, sier han også vil avvente hva forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) sier om saken.

- Det er hun som er parlamentarisk ansvarlig for det som foregår, og det ansvaret blir ikke mindre av at man har et overvåkingsorgan, sier Høyre-Foss til nyhetsbyrået.

Etter det Dagbladet forstår vil EOS-utvalget nå bruke flere uker på å finne ut om den aktuelle arkivføringen i E-tjenesten er i henhold til lover og regler.

GLAD FOR GRANSKNING: Jan Arild Ellingsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GLAD FOR GRANSKNING: Jan Arild Ellingsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer