Må ut av presteboligen om hun ikke gifter seg

Karin Larnefeldt (28) har fått ultimatum av det konservative bispedømmet i Bjørgvin: Gift deg ellers får du ikke fast ansettelse.

MÅ UT: Den svenske presten Karin Larnefeldt får ikke forsette som prest i Aurland kommune om hun ikke velger å gifte seg. Foto: Arne Veum/Kjell Eldegard.
MÅ UT: Den svenske presten Karin Larnefeldt får ikke forsette som prest i Aurland kommune om hun ikke velger å gifte seg. Foto: Arne Veum/Kjell Eldegard. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske presten har hatt vikariat som fungerende prest i Aurland kommune i Sogn og Fjordane siden november 2009. Hun søkte på fast ansettelse før sommeren, men har nå fått følgende beskjed: Hvis ikke du gifter deg får du heller ikke jobben.

Larnefeldt bekrefter overfor Dagbladet at hun har fått et slikt ultimatum av biskopen i Bjørgvin bispedømme, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Følger vedtak - Jeg kan bekrefte at Karin Larnefeldt har fått beskjed om at hun ikke kan fortsette som prest eller bo i presteboligen om hun ikke gifter seg, sier biskop Halvor Nordhaug til Dagbladet.Ifølge Bjørgvin-biskopen er prester forbilder som bør følge opp kirkens syn om ekteskapet i sine liv. Det er derfor Larnefeldt må ut av kirke og bopel om hun ikke gifter seg.

- Det er ikke et urimelig krav. Det er ingen menneskerett å være prest i Den norske kirke. Om hun ikke gifter seg, kan hun ikke fungere som prest i Bjørgvin bispedømme. Det er ikke bare jeg som mener dette. Det er i samsvar med kirkens linje, sier biskop Nordhaug, og viser til at Bispemøtet fattet et vedtak i 1995 om at prester ikke skal være samboere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer