Må ut av presteboligen om hun ikke gifter seg

Karin Larnefeldt (28) har fått ultimatum av det konservative bispedømmet i Bjørgvin: Gift deg ellers får du ikke fast ansettelse.

MÅ UT: Den svenske presten Karin Larnefeldt får ikke forsette som prest i Aurland kommune om hun ikke velger å gifte seg. Foto: Arne Veum/Kjell Eldegard.
MÅ UT: Den svenske presten Karin Larnefeldt får ikke forsette som prest i Aurland kommune om hun ikke velger å gifte seg. Foto: Arne Veum/Kjell Eldegard. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske presten har hatt vikariat som fungerende prest i Aurland kommune i Sogn og Fjordane siden november 2009. Hun søkte på fast ansettelse før sommeren, men har nå fått følgende beskjed: Hvis ikke du gifter deg får du heller ikke jobben.

Larnefeldt bekrefter overfor Dagbladet at hun har fått et slikt ultimatum av biskopen i Bjørgvin bispedømme, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Følger vedtak - Jeg kan bekrefte at Karin Larnefeldt har fått beskjed om at hun ikke kan fortsette som prest eller bo i presteboligen om hun ikke gifter seg, sier biskop Halvor Nordhaug til Dagbladet.Ifølge Bjørgvin-biskopen er prester forbilder som bør følge opp kirkens syn om ekteskapet i sine liv. Det er derfor Larnefeldt må ut av kirke og bopel om hun ikke gifter seg.

- Det er ikke et urimelig krav. Det er ingen menneskerett å være prest i Den norske kirke. Om hun ikke gifter seg, kan hun ikke fungere som prest i Bjørgvin bispedømme. Det er ikke bare jeg som mener dette. Det er i samsvar med kirkens linje, sier biskop Nordhaug, og viser til at Bispemøtet fattet et vedtak i 1995 om at prester ikke skal være samboere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.