Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må ut av presteboligen om hun ikke gifter seg

Karin Larnefeldt (28) har fått ultimatum av det konservative bispedømmet i Bjørgvin: Gift deg ellers får du ikke fast ansettelse.

MÅ UT: Den svenske presten Karin Larnefeldt får ikke forsette som prest i Aurland kommune om hun ikke velger å gifte seg. Foto: Arne Veum/Kjell Eldegard.
MÅ UT: Den svenske presten Karin Larnefeldt får ikke forsette som prest i Aurland kommune om hun ikke velger å gifte seg. Foto: Arne Veum/Kjell Eldegard. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske presten har hatt vikariat som fungerende prest i Aurland kommune i Sogn og Fjordane siden november 2009. Hun søkte på fast ansettelse før sommeren, men har nå fått følgende beskjed: Hvis ikke du gifter deg får du heller ikke jobben.

Larnefeldt bekrefter overfor Dagbladet at hun har fått et slikt ultimatum av biskopen i Bjørgvin bispedømme, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Følger vedtak - Jeg kan bekrefte at Karin Larnefeldt har fått beskjed om at hun ikke kan fortsette som prest eller bo i presteboligen om hun ikke gifter seg, sier biskop Halvor Nordhaug til Dagbladet.
Ifølge Bjørgvin-biskopen er prester forbilder som bør følge opp kirkens syn om ekteskapet i sine liv. Det er derfor Larnefeldt må ut av kirke og bopel om hun ikke gifter seg.

- Det er ikke et urimelig krav. Det er ingen menneskerett å være prest i Den norske kirke. Om hun ikke gifter seg, kan hun ikke fungere som prest i Bjørgvin bispedømme. Det er ikke bare jeg som mener dette. Det er i samsvar med kirkens linje, sier biskop Nordhaug, og viser til at Bispemøtet fattet et vedtak i 1995 om at prester ikke skal være samboere.

- Det vedtaket følger vi, sier han til Dagbladet.

Biskopen understreker at hvis Karin Larnefeldt ikke giftetr seg, vil hun få jobbe ut det tidsbegrensa engasjementet hun har før de må se etter en ny prest.

- Urimelig krav Professor ved Det teologiske fakultet Hallgeir Elstad ved Universitetet i Oslo, er selv prest og teolog. Han har følgende kommentar til vedtaket fra bispemøtet i 1995.

- Siden alle biskopene deltok, gjelder vedtaket generelt for hele landet, sier Elstad.

Han mener det betyr at biskopen i Sør-Hålogaland brøt med dette vedtaket da han i 2009 ordinerte en prest som var samboer.
- Vedtaket er helt urimelig, legger han til.

Elstad reagerer på at biskopen i Bjørgvin mener det ikke er et urimelig krav at prestene er gift når de praktiserer.
- Det er det grunn til å stille spørsmålstegn ved.  Selv om det er fattet vedtak om krav om samboerskap, praktiseres det forskjellig i de ulike bispedømmene, sier professor Elstad.

Konservativt bispedømme - Denne problemstillingen blir mer og mer aktuell. Det er i dag vanlig at folk ikke gifter seg. Ikke alle mener at man skal fordømme samboere, og det er opp til hver enkel biskop om hvordan man vil praktisere vedtaket, sier Elstad til Dagbladet.

Han mener det blir feil at kirken kan gå så langt som å kreve ekteskap av sine medarbeidere.
- Det primære bør være at presten er i et stabilt forhold og at de har en intensjon om å leve sammen med sin partner, det burde vel være tilstrekkelig? spør han.

- Bjørgvin er tradisjonelt et av de mest konservative bispedømmene i landet. Det tok lang tid før en kvinne fikk praktisere, og det er forsatt få kvinnelige prester i dette bispedømmet sier han.

- Det var kanskje ikke så lurt å velge Bjørgvin hvis Karin Larnefeldt vil forbli samboer, legger han til. Elstad mener den svenske presten er i en utsatt posisjon både på det personlige plan, men også når det gjelder prestekarrieren.
- Jeg skjønner hvis hun er frustrert akkurat nå, sier Elstad. Slike ultimatum bør ikke Den norske kirke utsette sine medarbeidere for.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling