Må ut

STAVANGER/EGERSUND (Dagbladet): Regjeringen vil åpne for innvandring av ufaglært arbeidskraft. Mens Lulzim Nepola (34), som har fast jobb og livet sitt her, må ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gnistene spruter mellom stålbjelkene ved Aker Kværners verft i Egersund. Toppmodulen til Grane-plattformen er under produksjon, og tida er knapp. En av gutta som sveiser rør til flammebommen, heter Lulzim. 34-åringen har bodd her i elleve år, det er her han har vennene sine, jobben sin, livet sitt. Han ser ingen framtid i Kosovo.

Flykaprere får opphold i Norge, og regjeringen vil ta inn ufaglært arbeidskraft fra utlandet. Men den faglærte sveiseren må ut av Norge innen 15. juli.

- Det er så urettferdig, sier Lulzim oppgitt.

Den svære mannen med de milde, brune øynene tar oss med til brakka. Der blar han opp lønnsslippene sine, med beløp på 25000- 30000 kroner i måneden. Han viser også legeerklæringen som anbefalte sykemelding for depresjoner i forbindelse med utreiseordren. Men 34-åringen bet tennene sammen og gikk tilbake på arbeid.

- Jeg liker å jobbe, sier industriarbeideren.

- Asylsaken hans kjenner jeg ikke til. Men han er en god arbeider, bekrefter formann Christer Viggen.

- Som en kriminell

Lulzim Nepolas norgeshistorie begynte i 1990. Da kom kosovoalbaneren som 22-åring til landet og søkte asyl. Han ble først avvist, men fikk opphold da han et drøyt år seinere giftet seg med sin norske kjæreste. Nepola tok sveisesertifikat, lærte seg norsk og startet på en utdanning som fjernsynstekniker. Men da han ble separert to og et halvt år seinere, fikk Lulzim ikke lenger bli i landet.

To dager før han skulle avlegge eksamen på skolen, ble han hentet av politiet og sendt med fly til Roma. Eskortert av væpnet italiensk politi ble han fraktet til Bari, satt på en båt til Montenegro og forlatt.

- De behandlet meg som en stor kriminell. Og jeg har aldri forstått hvorfor de sendte meg til Italia.

Da Lulzim endelig kom seg til Kosovo, var situasjonen for albanerne i ferd med å forverres. Han fikk også problemer på grunn av en feil i passet han fikk med seg fra Norge. I februar 1997 dro Nepola tilbake, bare for å få nok et negativt svar fra UDI.

Men så startet krigen i Kosovo, og myndighetene tilbød alle kosovoalbanere ett års amnesti. Da skrev Lulzims advokat John Steinseth et brev hvor han takket nei og ba om å få avgjort klagen på asylsøknaden i stedet. Dette brevet fikk han aldri svar på. Derfor mener advokaten at UDI har gjort en saksbehandlingsfeil, fordi alle asylsøkere skal få opphold hvis søknaden tar mer enn 15 måneder å behandle.

Gjør en innsats

- Jeg ba om realitetsbehandling av saken i september 1999, men fikk ikke svar. Det må UDI ta ansvaret for, sier Steinseth. Han er fullstendig klar over at Lulzim Nepola flere ganger har fått beskjed om at han er uønsket i Norge, og at han kom tilbake selv etter å ha blitt kastet ut én gang.

- Det at mannen kom tilbake i 1997, må alle ha forståelse for. Da begynte uroen i Kosovo, og vi så jo hvordan det gikk etterpå, sier Steinseth.

- Her er en mann som har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Norge. Han klarer seg sjøl, har vært i arbeid siden 1998 og gjør en innsats både for seg selv og for Norge. Jeg synes det er utrolig at det ikke går an å ta menneskelige hensyn i en slik sak, sier Steinseth.

Rettssak

Utlendingsnemnda mener at Nepola ikke har rett til å bli i Norge. Nemndsleder Heide Lindsjørn slår fast at Lulzim har fått avslag på tre asylsøknader og i store trekk har oppholdt seg ulovlig i landet. «Preventive hensyn tilsier at tilknytning opparbeidet under disse omstendigheter, ikke medfører at det foreligger særlig tilknytning til riket som gjør at opphold bør gis,» heter det i avslaget.

Det godtar ikke Lulzim Nepola. Han har leilighet, bil, jobb og venner i Norge. På brakka i Egersund viser han kvitteringen for 30000 kroner som han har satt inn på advokatens konto. Han er forberedt på at rettssaken mot Staten vil koste over det dobbelte.

- Det er veldig sjelden at jeg råder klienter til å ta ut stevning i slike saker. Men her blir det rettssak, sier John Steinseth.

- Jeg vil bare at en dommer skal vurdere saken min. Sier han at jeg må ut av landet, så aksepterer jeg det. Men jeg aksepterer ikke det asylmyndighetene har gjort så langt, sier Lulzim Nepola.

STÅR PÅ: Lulzim Nepola gir jernet for norsk industri. For tida er han utleid fra IKM Mekaniske til Aker Kværner, men nå må sveiseren gå til rettssak for å få bli i landet.