Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må utlevere bombenotat

Et hemmeligstemplet notat kan kaste nytt lys over attentatet mot Bandidos i Drammen i 1997.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er advokat Øivind Elseth som i over ett år har kjempet mot påtalemyndigheten for å få tilgang til notatet. Elseth forsvarte Torkjell Alsaker, som i Borgarting lagmannsrett ble dømt til 16 års fengsel som hovedmannen bak sprengningen.

Det hemmeligstemplede notatet er laget på bakgrunn av opplysninger en av de domfelte, John Gerhard Berg, har gitt til politiet før Alsaker ble arrestert i 2001.

Ikke tiltalt

Ifølge notatet forteller Berg at Alsaker, den antatte hovedmannen, var sentral forut for attentatet.

Men etter det Dagbladet får opplyst, navngir Berg imidlertid flere personer som skulle være involvert i saken.

Av de personene Berg nevner, ble bare Alsaker tiltalt. Som den eneste av de sju tiltalte, tilsto Berg. Han ble dømt til ti års fengsel.

Advokat Elseth sier at han først ble kjent med at det forelå et hemmelig notat etter at selve bombesaken var behandlet i Høyesterett høsten 2003.

-  Jeg ønsker tilgang til notatet som et ledd i arbeidet med en mulig gjenopptakelse av saken for Alsaker. Mitt poeng er at Berg har nevnt flere navn i tillegg til Alsaker. Jeg vet ikke hvem. Spørsmålet blir da hvor troverdig Berg egentlig er. Berg var helt sentral i statsadvokatens bevisføring mot min klient, som først ble frifunnet i Drammen tingrett.

Spesielt

-  Å nekte meg innsyn, finner jeg meget, meget spesielt. Jeg spør meg sjøl hva politiet egentlig har å skjule, sier Elseth.

Dette er andre gang påtalemyndigheten i Høyesterett taper spørsmålet om Elseth skal få adgang til det hemmelige notatet. Elseth føler seg fortsatt ikke sikker på at saken er ferdig.

-  Jeg utelukker ikke at det kommer et nytt utspill, sier han.

En kvinne ble drept i attentatet, mens det ble gjort skader for flere hundre millioner kroner.

BANDIDOS-ATTENTATET: En kvinne ble drept og et helt kvartal gikk tapt da Bandidos\' hovedkvarter i Drammen ble bombet i 1997.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!