Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må utsette byggestart?

Naturkraft-direktør Auke Lont antyder at selskapet neppe kan starte tomtearbeidene på de to planlagte gasskraftverkene før til sommeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Lont og hans eiere frykter at regjeringens varslede stortingsmeldinger om grønn skatt og norske tiltak etter Kyoto-avtalen, kan endre vilkårene for norskprodusert gasskraft.

Til Dagbladet sier miljøvernminister Guro Fjellanger at Naturkrafts eiere, Statoil, Norsk Hydro og Statkraft, gjør rett i ikke å forhaste seg i denne saken:

- Jeg vil minne om at regjeringen skal legge fram en stortingsmelding om grønne skatter og en stortingsmelding om Kyoto-avtalens betydning for Norge. Begge kommer enten like før eller like etter påske. Jeg regner med at eierne er bevisst at disse meldingene kommer, sier miljøvernminister Guro Fjellanger til Dagbladet.

Kalde føtter


Naturkraft-direktør Auke Lont sier nesten rett ut at eierne neppe tar sjansen på millioninvesteringer før Stortinget har sagt sitt.
- Det er godt mulig at vi ikke kan komme i gang med grunnarbeidet på gasskrafttomtene før etter at Stortinget har behandlet stortingsmeldingene om grønn skatt og konsekvensene etter Kyoto-avtalen, sier Naturkraft-direktør Auke Lont til Dagbladet. Det betyr i så fall ny utsettelse fram til sommeren.

Anket på stedet

På spørsmål om han opplever at Norsk Hydro, Statoil og Statkraft begynner å få kalde føtter i gasskraftsaken, svarer han:

- Det er mange i dette landet som har kalde føtter. Dette får dere ta opp med våre eiere direkte. Men jeg har registrert at eierne har ytret ønske om å få avklart mest mulig, blant annet grønn skatt og Kyoto-meldingen, før de sier noe mer. Så får vi se hvor dette ender.

I går besluttet SFT at Naturkraft skal kunne starte arbeidet på gasskrafttomtene på Kollsnes og Kårstø. Byggetillatelsen er imidlertid meget begrenset og gjelder i realiteten bare planering og strømforsyning til tomtene.

- Det er grunn til å anta at det er mange her i landet som ønsker å påklage dette, sa SFT-direktør Håvard Holm på en pressekonferanse i går.
Det tok da også bare sekunder fra møtet var hevet til miljøorganisasjonene varslet at denne avgjørelsen ville bli påklaget.

Samtidig besluttet Statens forurensningstilsyn (SFT) å si seg tilfreds med Naturkrafts søknad om utslippskonsesjon. Det betyr at SFT med det første går i gang med å behandle søknaden. Først i desember vil SFT komme med sitt endelige vedtak om utslippstillatelse. Dette vedtaket blir uansett anket, enten av miljøbevegelsen, eller av Naturkraft. Miljøverndepartementet vil trenge flere måneder på denne ankebehandlingen.

GASSKRAFTUTSETTELSE:</B> - Det er godt mulig at vi ikke kan komme i gang med grunnarbeidet på gasskrafttomtene før etter at Stortinget har behandlet stortingsmeldingene om grønn skatt og konsekvensene etter Kyoto-avtalen, sier Naturkraft-direktør Auke Lont.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!