- Må utsette rentehopp til langt ut i neste år

Hvis dette slår til trenger vi ikke være redde for renteøkning før langt ut i 2014. Men det blir heller ikke noe rentekutt.

RENTESTOPP: Handelsbanken tror sentralbanksjef Øystein Olsen må vente lenge før han kan sette opp renten. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
RENTESTOPP: Handelsbanken tror sentralbanksjef Øystein Olsen må vente lenge før han kan sette opp renten. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no) Handelsbanken har i dag publisert en analyse hvor økonomene har revidert sitt syn på styringsrenten i Norge og den såkalte rentebanen til Norges Bank.

— Etter uventet lav inflasjon i mars og en vedvarende nedadgående trend i kjerneinflasjonen overrasket prisveksten på oppsiden i april, noe som gjør at vi ikke tror et rentekutt lenger er aktuelt for Norges Bank, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Hun viser også til at lønnsforhandlingene så langt peker i retning av lavere lønnsvekst i 2013 enn Norges Banks estimat på fire prosent. Og lavere lønnsvekst kan føre til lavere inflasjon på sikt enn Norges Bank til nå har sett for seg.

— Arbeidsmarkedet har også utviklet seg svakere i år enn Norges Bank har antatt, og så langt ser det ut til at arbeidsledigheten blir høyere i år enn Norges Bank venter. Dette kan indikere at presset i norsk økonomi er lavere enn Norges Bank har antatt, understreker analytikeren.

I tillegg viser hun til at veksten ute ser ut til å bli lavere enn Norges Bank så for seg i mars, særlig i eurosonen, og at vekstestimater for verdensøkonomien er revidert ned for 2013 og 2014.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer