- Må utsette rentehopp til langt ut i neste år

Hvis dette slår til trenger vi ikke være redde for renteøkning før langt ut i 2014. Men det blir heller ikke noe rentekutt.

RENTESTOPP: Handelsbanken tror sentralbanksjef Øystein Olsen må vente lenge før han kan sette opp renten. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
RENTESTOPP: Handelsbanken tror sentralbanksjef Øystein Olsen må vente lenge før han kan sette opp renten. Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Handelsbanken har i dag publisert en analyse hvor økonomene har revidert sitt syn på styringsrenten i Norge og den såkalte rentebanen til Norges Bank.

— Etter uventet lav inflasjon i mars og en vedvarende nedadgående trend i kjerneinflasjonen overrasket prisveksten på oppsiden i april, noe som gjør at vi ikke tror et rentekutt lenger er aktuelt for Norges Bank, sier seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

Hun viser også til at lønnsforhandlingene så langt peker i retning av lavere lønnsvekst i 2013 enn Norges Banks estimat på fire prosent. Og lavere lønnsvekst kan føre til lavere inflasjon på sikt enn Norges Bank til nå har sett for seg.

— Arbeidsmarkedet har også utviklet seg svakere i år enn Norges Bank har antatt, og så langt ser det ut til at arbeidsledigheten blir høyere i år enn Norges Bank venter. Dette kan indikere at presset i norsk økonomi er lavere enn Norges Bank har antatt, understreker analytikeren.

I tillegg viser hun til at veksten ute ser ut til å bli lavere enn Norges Bank så for seg i mars, særlig i eurosonen, og at vekstestimater for verdensøkonomien er revidert ned for 2013 og 2014.

På toppen av det har internasjonale renter, ledet an av Sverige, falt videre siden mars.

— Denne trenden ble også forsterket av rentekuttet i ESB i mai og påfølgende forventninger om ytterligere kutt i styringsrentene fra ESB. Alle disse faktorene trekker i retning av en lavere rentebane, sier hun.

Due-Andresen viser også til at utviklingene i faktorer som påvirker renten peker mer mot en lavere rente enn høyere, men med Norges Banks motvilje til å senke renten ytterligere, fra dagens 1,5 prosent, venter hun ikke lenger rentekutt fra Norges Bank.

Hun tror heller på at Norges Bank vil presentere en rentebane der den første rentehevingen blir skjøvet helt ut til 4. kvartal neste år.

— Deretter ser vi for oss at rentebanen blir liggende i underkant av 25 basispunkter lavere enn Norges Banks nåværende rentebane, avslutter Kari Due-Andresen.

Les også: Norges selvmål - sjokktall for KPI