Laila Bertheussen tiltalt

- Må være andre gjerningspersoner

Laila Anita Bertheussen (55) lanserer alternative gjerningspersoner og mener hun selv er et offer.

WARA-SAKEN: Ifølge advokat John Christian Elden kommer det der fram at samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) er tiltalt for angrep på demokratiet, trusler mot sin mann og mot ekteparet Christian Tybring-Gjedde og Ingvil Smines Tybring-Gjedde. Video: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Oslo statsadvokatembete tok i dag ut tiltale mot tidligere justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen (55).

Bertheussen er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, for trusler mot regjeringen og stortingspolitikere. Tiltalen har en strafferamme på ti års fengsel.

Bortreist ved brann

Etter det Dagbladet erfarer, skal det i politiets etterforskning ha vært svært sentralt at Bertheussen skal ha vært hjemme på alle tidspunktene truslene skjedde, mens Wara for eksempel var bortreist ved begge brannene.

Bertheussen nekter straffskyld, og ifølge hennes forsvarer John Christian Elden, mener hun at andre må ha utført truslene.

- Er det andre som kan ha gjort det? spør Dagbladet advokaten.

- Det er det helt åpenbart, også etter PSTs oppfatning. Det er ikke slik at de utelukker at andre kan ha vært på området, men det er altså ikke etterforsket, sier Elden.

- Mener hun det kan være andre gjerningsmenn?

- Hun er klar på at det ikke er henne selv, og da må det være andre gjerningsmenn. Hun har synspunkter på det, men det er PST som etterforsker, sier Elden.

Forledet PST

Påtalemyndigheten mener Bertheussen står bak hele sju trusler mot parets bolig på Oslo vest. Ved alle sju tilfeller rykket politiet til boligen, en gang forsterket med politihelikopter og to ganger med politiets bombegruppe.

Bertheussen er til sammen tiltalt for fem brudd på fem brudd på straffeloven. Les hele tiltalen her!

Påtalemyndigheten mener truslene er utført slik at det framsto som om de var begått av en eller flere utenforstående som mente at noen som bodde i boligen var rasister og/eller nazister, at det var sammenheng mellom handlingene og begått av samme gjerningsperson eller personer.

Etterforsket ukjente

Påtalemyndigheten mener Bertheussen forsøkte på det samme i trusselbrev til Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og hans kone, tidligere samfunssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Det vises også til at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) iverksatte etterforskning mot ukjente gjerningspersoner etter hendelsene.

Konfrontert med dette sier Elden at han mener den etterforskingen er «ganske blank».

– Vi savner etterforskning etter andre personer. Det er ingenting som tyder på at PST har gjort det, men det hadde vært ønskelig om de hadde gjort det og sett hvilke andre som kunne stått bak, sier han.

- Ikke tatt på alvor

- Vil man lansere alternative gjerningspersoner?

- Nå kom det tiltalebeslutning, og vi vil jobbe med saken. Det var ingenting som tydet på at det ville bli en tiltale i denne saken. Når påtalemyndigheten prøver seg, får vi begynne jobben vår, sier Elden.

Han har blant annet sendt begjæringer om ytterligere etterforskingsskritt til PST før tiltalen ble tatt ut.

- Hun er ikke overbegeistret over kontakten og mener PST ikke har tatt henne på alvor og fulgt opp sporene, sier forsvareren.

Tiltalen mot Bertheussen

  • Statsadvokatene ved Det nasjonale statsadvokatembetet besluttet 23. januar at det skulle tas ut tiltale mot Laila Anita Bertheussen, samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).
  • Hun tiltales for brudd på straffeloven paragraf 115 for ved bruk at blant annet trusler å ha sørget for at det var en fare for å hindre eller påvirke arbeidet til samboeren, samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) og mannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).
  • Bakgrunnen for dette er blant annet at hun skal ha tegnet et hakekors og skrevet «rasist» på familiens bil og å ha brutt opp lokket til drivstoffstanken og tent på en hyssing inn i den.
  • I tillegg var det ifølge tiltalen Bertheussen som sendte brev med truende innhold til samboeren og seg selv, samt til ekteparet Tybring-Gjedde.
  • Hun er også tiltalt for trusler, (paragraf 263), for å ha gjort noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling uten at den er begått (paragraf 225) og overtredelse av brann- og eksplosjonsvernloven (paragraf 190).
    (NTB)

- Forhåndsdømt

Hun nekter straffskyld for samtlige forhold og mener hun er et offer i saken, men er samtidig ikke overrasket over tiltalen.

- Det er det PST har sagt hele tida. Tiltalen er voldsomt overdrevet ut fra hvilket faktum man har i saken og hva det er bevismessig dekning for, sier Elden.

- De har satt sammen en rekke ulike spekulasjoner for å prøve å få et helhetsbilde som vi mener ikke holder. Vi har fått saksdokumenter som ikke inneholder noen fellende eller avgjørende bevis, men en sammensatt vurdering som tilsier at de mener de kan utelukke at det er andre som står bak. Etter vår oppfatning har de ikke etterforsket andre, sier Elden.

Han sier at hans klient gleder seg til å «slå tilbake i retten».

- Hun føler seg forhåndsdømt av folk og mediene i en sak hvor hun selv er et offer, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer