Helseminister Bent Høie:

- Må være åpen om usikkerhet

Helseminister Bent Høie (H) mener vi har en del å lære av svineinfluensaen for 11 år siden når vi nå igjen står midt i en pandemi.

ÅPENHET VIKTIG: - Man må formidle kunnskapen på en god og nøktern måte, slik at folk ikke blir unødig skremt, men at det gir et grunnlag for refleksjon, sier Bent Høie (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÅPENHET VIKTIG: - Man må formidle kunnskapen på en god og nøktern måte, slik at folk ikke blir unødig skremt, men at det gir et grunnlag for refleksjon, sier Bent Høie (H). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når vi igjen skal vaksinere befolkningen mot en smittsom sykdom, må vi tilstrebe å ha en enda mer tydelig kommunikasjon knyttet til det vi ikke vet, og ikke bare det vi vet, sier Bent Høie på telefon til Dagbladet.

Dagbladet har den siste tiden skrevet flere artikler om kampanjen knyttet til massevaksinasjonen mot svineinfluensa i 2009 – 2010, og hvordan helsemyndighetene unnlot å fortelle at vaksinen var mangelfullt testet på barn.

- Noe av det som ikke ble tydelig nok kommunisert, var at den konkrete vaksinen i veldig liten grad var testet ut på barn og unge, sier Høie.

I ettertid har 859 nordmenn søkt pasientskadeerstatning fra staten. 156 av dem har fått medhold.

Bredere testing

Helseminister Høie sier svineinfluensaen lærte oss noe om bevisstheten rundt godkjenningsordningen av vaksiner.

- Nå har man en mye bredere uttesting av de enkelte vaksinene i forkant, sier han.

For vaksinene som nå er på oppløpet i vaksinekappløpet, deltar minst 30 000 personer i studiene, hvorav minst halvparten får den faktiske vaksinen. Ved svineinfluensavaksinen hadde noe under 5000 personer deltatt i utprøvingen av forøperen, den såkalt modellvaksinen. 130 personer hadde testet akkurat den vaksinen som millioner av europeere fikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer