Europa rammes av hetebølge:

- Må være en vekker

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) mener at hetebølgen som rammer Europa må være en vekker for folk og regjering. Regjeringen advarer om framtida for Norge.

HERJER: De siste ukene har Europa blitt herjet av hetebølge og skogbranner. Her fra landsbyen Wennington i utkanten av London, hvor folk ble evakuert fra sine hjem. Foto: Aaron Chown / PA / NTB
HERJER: De siste ukene har Europa blitt herjet av hetebølge og skogbranner. Her fra landsbyen Wennington i utkanten av London, hvor folk ble evakuert fra sine hjem. Foto: Aaron Chown / PA / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har Europa blitt herjet av hetebølge. Allerede har skogbranner ødelagt mer enn det som gikk tapt i 2021. I tillegg har tusenvis blitt evakuert fra sine hjem. Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) mener at dette bør være en vekker for folk og regjering.

- Dette må være en vekker for folk og regjeringsmedlemmer, inkludert forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe som snakker om å utsette klimamålene, sier Hansson til Dagbladet og fortsetter:

- Konsekvensene av hetebølgen som vi ser nå er det vi veldig fort vil få enda mer av om vi fortsetter å snakke om å utsette klimamål. Dette er klimaendringenes usminkede virkelighet – det dreper folk og dårlig klimapolitikk vil drepe enda flere. I tillegg vil det medføre astronomiske kostnader for samfunnet.

- Kjempealvorlig

Statssekretær Sigrid Hagerup Melhuus (Ap) i Klima- og miljødepartementet opplever situasjonen i Europa som kjempealvorlig.

- Hetebølgen som rammer Europa nå er kjempealvorlig. Vi ser hvordan den påvirker infrastruktur, matproduksjon, folks levemåte og folks fysiske og mentale helse, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

- Det som er trist, er at dette er helt i tråd med det som klimapanelet har beskrevet at ville komme til å skje. Det positive er at vi vet at klimapolitikk fungerer. Dersom vi ikke hadde hatt den klimapolitikken som føres i dag, ville situasjonen ha vært mye verre.

Melhuus advarer om framtida for Norge.

- Vi kommer til å merke konsekvensene av klimaendringene i Norge i mye større grad framover, og er nødt til å bli mye bedre på klimatilpasning. Derfor har vi sagt at vi vil legge fram en stortingsmelding om klimatilpasning.

STORTINGSREPRESENTANT: Rasmus Hansson for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STORTINGSREPRESENTANT: Rasmus Hansson for Miljøpartiet De Grønne. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Klimamøte i Berlin

Mandag og tirsdag var Melhuus til stede på et klimamøte i Berlin. Vertskapet var Tyskland og det egyptiske formannskapet for klimakonferansen COP27, som finner sted i høst. Der var Tysklands forbundskansler Olaf Scholz, Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock, den politiske ledelsen i Egypt og ministre fra ulike land til stede.

Tirsdag var det opptil 35 varmegrader i Berlin og onsdag var det opptil 38 grader. Melhuus forteller at hetebølgen naturligvis var et tema under klimamøtet.

- Ja, selvfølgelig. Åpningsinnlegget til Spanias minister som deltok på møtet handlet om hetebølgen og situasjonen i landet. Blant annet ble det redegjort for de dramatiske konsekvensene som tørken har for jordbruket.

VARMEREKORD: Norske Adrian har vært på ferie i London med venner. På Storbritannias varmeste dag noensinne søker de ly i Hyde Park. Vis mer

Konsekvenser av Norges politikk

Hansson sier at hetebølger som den som herjer Europa må få oss til å forstå at klimaendringer forandrer forutsetningene for samfunnene våre, og vil koste enormt mye mer enn å endre på dagens energi- og oljepolitikk.

- Konsekvensene av Norges klimapolitikk kan ses i Portugal, Spania og andre europeiske land som rammes av hetebølger nå. Jeg er ganske oppgitt over at det faktumet bare feies bort av regjeringen og industrien.

Melhuus feier ikke bort det faktumet.

- Det er riktig at den har gjort det. Alle verdens lands klimautslipp og politikk har bidratt til dagens situasjon. Klimaendringene er et globalt fenomen. Et tonn er et tonn – uavhengig hvor utslippene kommer fra. Det er også det som er urettferdig med det. Derfor er disse klimatoppmøtene så viktige. Vår regjering skal nå klimamålene, og vi jobber for fullt for å sette i verk effektive klimatiltak, sier statssekretær Melhuus.

MÅ LØPE: Bonden Angel Martin Arjona må løpe for livet etter at han prøvde å redde byen Tabara i Spania fra skogbrannen. Video: Reuters Vis mer

Norges klimaplan

Hansson krever å få se en forpliktende plan som viser hvordan Norge skal klare å kutte utslipp av klimagasser med 50 til 55 prosent innen 2030.

- Alt og alle slår fast at Norge ikke er i nærheten av å klare å kutte utslippene med 55 prosent innen 2030. Dersom klima- og miljøminister Espen Barth Eide fortsatt vil hevde at dette målet er oppnåelig, må han kunne svare på når han vil legge fram en slik plan.

Melhuus svarer Hansson på vegne av departementet:

- Ja, vårt klimamål for 2030 er fortsatt oppnåelig. Klimaminister Barth Eide har allerede avklart at regjeringen vil legge fram en forpliktende plan for hvordan Norge skal nå sitt klimamål.

- Når vil dere legge fram den?

- I Hurdalsplattformen står det at vi raskt vil utarbeide en klimaplan som omfatter hele økonomien.

Melhuus forteller også at land vil vurdere å skjerpe sine klimamål før klimatoppmøtet COP27 i Egypt i høst, og at også Norge vil revurdere sitt mål. Hun legger til at det også er veldig viktig at de store utslippslandene oppdaterer sin klimapolitikk slik at den er i tråd med målet om å begrense global oppvarming til 1,5 grader.

Hittil har den globale middeltemperaturen økt med 1,1 grader siden førindustriell tid. I 2021 var Norges utslipp av klimagasser på 49,1 millioner tonn CO₂-ekvivalenter. Dermed har Norge fortsatt ikke nådd sitt klimamål for 2020, som var på 48,6 millioner tonn.

SKOGBRANN: Familien Nordby har havnet midt i skogbrannen som herjer nært Malaga i Spania. Video: Dorte Evje Nordby Vis mer

Borten Moes uttalelse

Hansson er svært oppgitt over forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moes (Sp) nylige uttalelse til Klassekampen. Borten Moe uttalte at man i europeiske land « … må gi seg på klimamålene, eller så står vi overfor en avindustrialisering av hele kontinentet».

- Det er veldig skremmende og helt utrolig at Norges forskningsminister, som bør være aller best informert om klimaforskningens resultater, snakker om å utsette klimamålene og latterliggjør EUs forsøk på å styrke klimapolitikken. Nå som man nok en gang ser konsekvensene av Norges klimapolitikk, må det stilles spørsmål om Støre-regjeringen vil holde fast ved den, sier Hansson.

Statssekretær Melhuus svarer på følgende vis:

- Jeg oppfatter at Borten Moe snakket om tysk og europeisk klimapolitikk i det intervjuet. Når det gjelder norsk klimapolitikk, har Støre vært veldig tydelig på at regjeringen står ved Norges klimamål, sier hun og fortsetter:

- Borten Moe framhever dilemmaene som er i dagens energisituasjon, og det påpekte også Tysklands utenriksminister Magdalena Baerbock i Berlin. Hun sa at man nå må ta grep som man ikke hadde sett for seg at man ville bli nødt til å ta, men samtidig var hun tydelig på at de vil stå fast ved egne klimamål.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer