FARE FOR ETTERSKJELV: Innbyggerne på Haiti og hjelpeorganisasjonen må forberede seg på kraftige etterskjelv, ifølge U.S. Geological Survey. Her blir Senvilo Ovri (11) reddet ut av ruinene fire dager etter skjelvet. Foto: REUTERS/SCANPIX
FARE FOR ETTERSKJELV: Innbyggerne på Haiti og hjelpeorganisasjonen må forberede seg på kraftige etterskjelv, ifølge U.S. Geological Survey. Her blir Senvilo Ovri (11) reddet ut av ruinene fire dager etter skjelvet. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Må være forberedt på et nytt skjelv

90 prosent sannsynlighet for kraftige etterskjelv på Haiti den neste måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Nok et etterskjelv ble registrert i Det karibiske hav utenfor Haiti i ettermiddag.

Skjelvet fant sted klokka 12.54, ifølge den amerikanske jordskjelvovervåkningen, U.S. Geological Survey (USGS).

Det ble målt til 4,4 på Richters skala. Episentret i havet befinner seg 2,5 mil nord for den allerede hardt rammede hovedstaden Port-au-Prince.

Foreløpig informasjon tyder på at skjelvet ikke har ført til verken person- eller materialskader.

Katastrofale ødeleggelserHaiti ble rammet av et svært kraftig jordskjelv tirsdag 12. januar.

Skjelvet målte 7,3 på Richters skala og ble etterfulgt av minst 24 mindre etterskjelv.

Ødeleggelsene er enorme.

Man frykter at nærmere 200 000 mennesker har mistet livet i katastrofen.

Stor seismisk aktivitetFrykten for etterskjelv er stor og disse kan fortsette i flere år framover, ifølge en analyse av USGS. 

- Aktiviteten vil avta over tid, men det er en viss sannsynlig for flere ødeleggende jordskjelv i de neste månedene. Det er også en liten sannsynlighet for et jordskjelv som er kraftige enn det opprinnelige skjelvet, skriver forskergrupper i rapporten.

Et kraftig etterskjelv rammet landet på onsdag. Skjelvet ble målt til 6,1, men skal ikke ha ført til ytterligere skader.

Sannsynligheten for et eller flere jordskjelv de neste 29 dagene anslås å være følgende:

• Jordskjelv med styrke 7 eller mer på Richters skala: 3 prosent
• Jordskjelv med styrke 6 eller mer: 25 prosent
• Jordskjelv med styrke 5 eller mer: 90 prosent
• I denne tidsperioden ventes det 2-3 etterskjelv på 5 eller mer

Må være forberedtSkjelv på 5 eller mer på Richters skala i området kan forårsake mer skade, spesielt til de allerede skadde bygningsstrukturene.

- Alle som bor på Haiti eller jobber med redningsarbeidet der må hele tiden ha fokus på sin sikkerhet. De må alltid være klare over hva de skal foreta seg hvis bakken begynner å riste.

Forskerne påpeker viktigheten av at det videre oppbyggingsarbeidet på Haiti tar hensyn til regionens geologiske utfordringer.

Det er stor seismisk aktivitet i området og flere risikosoner, blant annet Enriquillo-Plantain Garden-forkastningen, med økt sannsynlighet for jordskjelv.