Jul i Oslo:

Må være forberedt på strenge Oslo-tiltak

- Faren er ikke over i Oslo, sier helseministeren, og oppfordrer oslofolk til å være forberedt på å leve med strengere tiltak enn resten av landet i jula.

JULA: Raymond Johansen la torsdag frem hvilke coronatiltak som gjelder for jula i Oslo. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder Raymond Johansen vil legge fram pakken med juletiltak på en pressekonferanse torsdag ettermiddag, men varsler allerede nå at det ikke vil komme noen store lettelser.

- Coronaviruset er ikke slått ned ennå, og for å gjøre store lettelser på tiltak må vi ytterligere ned i smittetall. Det er jo smittetallene som er sjefen i byen om dagen, og de kan vi alle påvirke ved å følge smittevernregler, begrense sosial kontakt og holde oss hjemme og i nærområdet.

Og uavhengig av om man befinner seg på hytta eller hjemme, må man uansett forholde seg til reglene i kommunen man er i. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at det er reglene i oppholdskommunen som gjelder - også i jula. Det innebærer at strengere regler for sosial omgang i Oslo, ikke vil gjelde andre steder i landet.

Både VG og TV 2 erfarer at det ikke vil være mulig å arrangere juleselskaper i hovedstaden med mer enn ti personer. Det betyr at statsministerens nasjonale juleregel, som åpner opp for at husstander kan invitere opptil 10 gjester to ganger i løpet av jula, ikke vil være gjeldende for oslofolk.

TILTAK: Helseminister Bent Høie ser ikke bort fra at det ikke vil bli lettet på tiltakene i Oslo med det første. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Synkende

I Oslo ble det observert en nedgang i antall bekreftede tilfeller for andre uke på rad i uke 49, skriver Folkehelseinstituttet i sin ukesrapport. De slår imidlertid fast at det er behov for en vedvarende sterk innsats for å redusere smittespredningen.

- Smittetrenden i Oslo er synkende, og vi har så langt oppnådd gode resultater etter at vi vedtok en sosial nedstenging. Det er all grunn til å gi honnør til Oslo-folk for dette, de viser både forståelse for situasjonen og har respekt for tiltakene. Jeg opplever et sterkt fellesskap og en befolkning som både vil og kan løse dette sammen, sier Johansen til Dagbladet.

LEGGER FRAM JULE-FASITEN: Byrådsleder Raymond Johansen legger torsdag ettermiddag fram hvilke tiltak som vil være gjeldende i hovedstaden gjennom jula. Her med helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen da byrådet innførte sosial nedstengning av Oslo 6. november. Foto: Heiko Junge / NTB
LEGGER FRAM JULE-FASITEN: Byrådsleder Raymond Johansen legger torsdag ettermiddag fram hvilke tiltak som vil være gjeldende i hovedstaden gjennom jula. Her med helsebyråd Robert Steen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen da byrådet innførte sosial nedstengning av Oslo 6. november. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Får Høie-støtte

Helseminister Bent Høie er enig.

- Jeg er enig med det Johansen sier nå, at oslofolk ikke kan forvente de store lettelsene. Oslo har fortsatt for høy smitte, sier Høie til Dagbladet.

Til tross for høyt smittetrykk, mener Høie at det kan være rom for justeringer i jula.

- Men det å ha et inntrykk av at faren er over i Oslo nå vil være veldig uheldig, så en må være forberedt på at det blir strengere tiltak i Oslo enn i resten av landet på grunn av smittesituasjonen. Det er det jeg har oppfattet at byrådet forbereder folket på, sier han.

Mye av smitten i Oslo kan knyttes til spredning i mindre grupper og arrangementer hvor flere mennesker har vært samlet over lengre tid, slår FHI fast.

- Flere større og mindre klynger rapporteres fra alle bydeler tilknyttet skoler, helseinstitusjoner, fengsel og private husstander.

I Oslo har det derfor vært langt strengere regler enn det er i resten av landet i ukevis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer