Nakstad:

- Må være forberedt på virus-endring

FHIs analyser viser at en ny variant av coronaviruset er i omløp i Trondheim. Kommuneoverlegen mener varianten er mer smittsom, men dette er foreløpig ikke påvist av FHI.

- VANLIG: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier endringer i coronaviruset ikke er overraskende. Foto: Heiko Junge / NTB
- VANLIG: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier endringer i coronaviruset ikke er overraskende. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er stadig ulike varianter av dette viruset i sirkulasjon, og det har mutert mange tusen ganger i løpet av pandemien. Så det er ikke overraskende at nye genetiske varianter spres i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Så langt har slike mutasjoner ikke endret virusets smittsomme eller sykdomsframkallende egenskaper i vesentlig grad noe sted i verden, ifølge Nakstad.

- Men vi må selvsagt være forberedt på at det kan skje. Derfor følger FHI dette opp så grundig i Trondheim.

Ukjent variant

Kommuneoverlege Tove Røsstad sa mandag til Dagbladet at virusprøver sendt til FHI viste, som kommunen hadde mistenkt, at en ny variant av viruset er i omløp i trønderhovedstaden.

- Ved første sekvensering av prøvene har analysen vist at varianten av viruset som kan knyttes til dette utbruddet, er en variant de ikke kjenner fra før, sa Røsstad, som fikk svar på FHIs foreløpige analyser søndag kveld.

FREDAG: Kommunedirektør Morten Wolden og kommuneoverlege Tove Røsstad orienterer om coronasituasjonen i Trondheim og tiltak som iverksettes. Vis mer

Røsstad understreker at den nye varianten kan ha vært i omløp i Norge tidligere, men ikke blitt oppdaget.

- Men det er en ny type som FHI ikke har i sine arkiver. Vi opplever jo at dette viruset oppfører seg annerledes, og det kan sånn sett passe med at det ikke er noe som har blitt sett i Trondheim før, sier Røsstad.

Smittsomhet uavklart

Blant annet mener kommuneoverlegen at viruset smitter lett og raskt. Et større utbrudd som mandag teller rundt 35 personer har forgreininger til både en arbeidsplass, byens studentmiljø og utestedet Lille London. Dette har igjen resultert i at hundrevis er i karantene.

FHI bekrefter mandag ettermiddag at de har avdekket flere forskjellige undergrupper av coronaviruset i Trondheim.

STOR SMITTEKLYNGE: Nærmere 800 personer er ble i forrige uke satt i karantene, etter at smitteklyngen rundt utestedet Lille London økte i omfang. Skjermdump: Google maps
STOR SMITTEKLYNGE: Nærmere 800 personer er ble i forrige uke satt i karantene, etter at smitteklyngen rundt utestedet Lille London økte i omfang. Skjermdump: Google maps Vis mer

Den ene undergruppen er knyttet opp mot utbruddet i forbindelse med utestedet Lille London. Virus fra dette utbruddet tilhører en liten genetisk undergruppe i Norge som har flere endringer i overflateproteinet, som både gjør overflateproteinet noe kortere enn det normale, og som kanskje kan påvirke binding til celler i menneske, skriver FHI.

- På hvilken måte disse endringene eventuelt påvirker virusets evne til å smitte eller gi sykdom er ennå uavklart, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.

Også FHI understreker at det er vanlig med endringer i virus.

- Noen endringer kan ha betydning for smittsomhet, andre ikke, skriver FHI.

LUFTSMITTE: FHI-direktør Camilla Stoltenberg er tydelig på et luftsmitte kan skje. Reporter: Frode Andresen. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Mange av smittetilfellene i Trondheim kan knyttes til utestedet Lille London, enten ved at personer som har testet positivt selv har besøkt stedet, eller ved at de har vært nærkontakt til en besøkende.

- Det kan godt være at både smittested og antall mennesker på smittestedet kan forklare hvorfor så mange er satt i isolasjon og karantene i Trondheim. Vi har tidligere sett mange eksempler på massesmitte-hendelser i utelivsbransjen flere steder i Norge og utlandet, så det er ikke spesielt overraskende at det kan skje i Trondheim, sier Nakstad.

- Men kommuneoverlegen peker også på at viruset smitter raskere?

- Vi kan selvsagt ikke utelukke at det er andre forhold med viruset som påvirker dette i Trondheim, men vi har ikke holdepunkter for det enda.

Kommuneoverlegen har tidligere sagt til Dagbladet at det ikke er mistanke om at smittevernregler har blitt brutt på utestedet Lille London.

- Det at man følger smittevernreglene er ingen garanti mot smitteutbrudd. Tvert imot er det fullt mulig at mange blir smittet innendørs dersom ventilasjonen er begrenset og mange er til stede samtidig. Da vil det ikke alltid være tilstrekkelig å holde en meters avstand, sier Nakstad.

BUSSTUR: I sin redegjørelse til Stortinget sier helseminister Bent Høie at Folkehelseinstituttet (FHI) har analysert flere prøver knyttet til bussreisen i Sør-Norge som kan knyttes til rundt 100 tilfeller av coronasmitte. Vis mer

- Kan føre til økt smittsomhet

Kommuneoverlegen sa forrige uke til Dagbladet at de raskt fattet mistanke om at viruset var mer smittsomt, blant annet fordi man ikke trenger å være så nær kontakt for å bli smittet, som det de har sett tidligere. Det har imidlertid ikke vist seg å gi mer alvorlig sykdom.

- Med slike coronavirus skjer det igjen og igjen at et slikt virus har en liten ulykke i replikasjonen og deretter mister eller får et gen. Og disse virusene kan spre seg innenfor visse geografiske grenser. Noen ganger fører disse muterte virusene til økt smittsomhet eller, i tilfelle andre mutasjoner, til mildere sykdomsprosesser, forklarer smitteekspert Jörn Klein, professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, til Dagbladet.

Han forteller at de nye variantene ofte forsvinner av seg selv, fordi det umodifiserte viruset, har en evolusjonær fordel, og sprer seg bedre.

- Det gjenstår å se om det samme vil skje med Trondheim-varianten. Vi vet ikke nøyaktig hva det betyr når en viss egenskap i et gen, plutselig sprer seg geografisk. Det kan være en tilfeldighet som ikke betyr mye, sier Klein, og legger til:

- Men hvis det virkelig etabler seg en mer smittsomt SARS-CoV-2-variant i Norge, er det enda viktigere å bruke alle smitteverntiltakene vi har.

Ny variant på «smittebuss»

Også forrige uke ble det påvist en ny variant av coronaviruset i Norge. FHI sa da at de hadde funnet en mutert versjon av coronaviruset i forbindelse med utbruddet på den mye omtalte «smittebussen», der en rekke pensjonister på rundtur i Norge ble smittet. Utbruddet førte igjen til at passasjerene spredte smitte videre på steder de besøkte.

- Så langt er det virus fra turistbussen fra Rogaland og virus fra utbruddet i Trondheim som har hatt endringer som det er viktig å undersøke nærmere, skriver FHI.

FHI slår fast at det ikke er snakk om samme variant av viruset som er funnet i henholdsvis Trondheim og på pensjonist-bussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer