Nakstad:

- Må være forberedt på virus-endring

FHIs analyser viser at en ny variant av coronaviruset er i omløp i Trondheim. Kommuneoverlegen mener varianten er mer smittsom, men dette er foreløpig ikke påvist av FHI.

- VANLIG: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier endringer i coronaviruset ikke er overraskende. Foto: Heiko Junge / NTB
- VANLIG: Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier endringer i coronaviruset ikke er overraskende. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er stadig ulike varianter av dette viruset i sirkulasjon, og det har mutert mange tusen ganger i løpet av pandemien. Så det er ikke overraskende at nye genetiske varianter spres i Norge, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

Så langt har slike mutasjoner ikke endret virusets smittsomme eller sykdomsframkallende egenskaper i vesentlig grad noe sted i verden, ifølge Nakstad.

- Men vi må selvsagt være forberedt på at det kan skje. Derfor følger FHI dette opp så grundig i Trondheim.

Ukjent variant

Kommuneoverlege Tove Røsstad sa mandag til Dagbladet at virusprøver sendt til FHI viste, som kommunen hadde mistenkt, at en ny variant av viruset er i omløp i trønderhovedstaden.

- Ved første sekvensering av prøvene har analysen vist at varianten av viruset som kan knyttes til dette utbruddet, er en variant de ikke kjenner fra før, sa Røsstad, som fikk svar på FHIs foreløpige analyser søndag kveld.

Røsstad understreker at den nye varianten kan ha vært i omløp i Norge tidligere, men ikke blitt oppdaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer