Cyberangrep:

- Må være forberedt

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble varslet om et mulig cyberangrep mot norske instanser natt til onsdag. Han hevder norske myndigheter har kontroll på det pågående angrepet.

BETRYGGER NORGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forstår at nordmenn blir redde, men forsikrer om at norske myndigheter har kontroll på det pågående hackerangrepet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BETRYGGER NORGE: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) forstår at nordmenn blir redde, men forsikrer om at norske myndigheter har kontroll på det pågående hackerangrepet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MADRID (Dagbladet): - At Norge nå opplever cyberangrep, er en del av det vi nå må være forberedt på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte den norske pressen i Madrid ved 14.40-tiden onsdag.

Han understreket samtidig at situasjonen med hackerangrep mot flere norske sider «er under kontroll», og at angrepet så langt ikke har fått noen alvorlige følger.

- Vi møter utfordringene, vi skal håndtere dem og fortsette å gi folk trygghet, sa Støre videre, som for øyeblikket befinner seg på Nato-toppmøte i den spanske hovedstaden.

Han uttrykte likevel forståelse for at situasjonen kan gjøre mange urolige, og var tydelig på at han fordømmer angrepet på det sterkeste.

Avviser Svalbard-påstand

Onsdag formiddag, samtidig som hackerangrepene pågikk for fult, ble det også kjent at Russland anklager Norge for å bryte Svalbardtraktaten ved å hindre matleveranser til russiske gruvearbeidere i Barentsburg.

Statsminister Jonas Gahr Støre avviser imidlertid overfor Dagbladet at den russiske befolkningen på Svalbard ikke får forsyninger fra Norge.

- Det kan jeg fult og helt avvise. Det bor russere på Svaldbard sin er trygge, får forsyninger og det kan de være trygge på, sa statsministeren og tilføyet:

- De skal ha tilgang på mat og forsyninger. Svaldbardtraktaten gjør at vi ser på det med andre øyne, og det vil vi understreke tydelig.

KLAR: - At Norge nå har opplevd et cyberangrep, er en del av det vi nå må være forberedt på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han møtte pressen ved 14.40-tiden onsdag. Reporter: Ingunn Dorholt, Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt avviser kontant at Norge har brutt Svaldbard-traktaten.

- De kan jo legge til med skip der, det har vi gjort helt klart. Men de kan jo ikke frakte varer via veien. Så det er fult mulig å levere varer til det russiske samfunnet, sier Huitfeldt, og kaller uttalelsene fra russland for forutsigbare.

Huitfeldt: Åpenbart manipulert

På det sosiale mediet Telegram la gruppa ut et bilde av utenriksministeren med det som ser ut som en Maleficent-maske, fra Disney-filmen med samme navn.

- Det er en type angrep som vi er forberedt på, som skjer i økende grad og som vi må bygge opp økt motstandsdyktighet mot i tida som kommer, kommenterte Huitfeldt om cyberangrepet til Dagbladet.

- Ditt navn og ansikt blir brukt i dette angrepet. Gjør det deg urolig?

- Dette er jo åpenbart et manipulert bilde hvor jeg ser mye yngre ut enn jeg gjør i virkeligheten. Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer