Skattedirektøren:

- Må være like regler for alle

Det finnes ikke noen grunn til særbehandling av politikere, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark om skattekrangelen med Stortinget og regjeringen. - Reglene er klare, mener skattesjefen.

ENKLE REGLER: Skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier reglene om skatt på fordel er enkle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ENKLE REGLER: Skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier reglene om skatt på fordel er enkle. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er to hovedprinsipper i regelverket. Og de reglene er enkle.

Det sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark til Dagbladet om saken der de har sendt varsel om et skattekrav på 1,3 millioner kroner til Stortinget. Også Statsministerens kontor kan vente seg en real skattesmell.

Mandag gikk både Stortinget og Statsministerens kontor Skatteetaten kraftig i rette. De bestrider kravene, og omtaler tolkningen som streng og urimelig.

Skattedirektøren sier alle arbeidstakere skal skatte for fordeler de får fra jobben, for eksempel fri telefon eller i tilfelle med stortingspolitikerne og regjeringsmedlemmene, pendlerbolig.

Klare regler

- Dersom du skal slippe å betale skatt av en sånn fordel, så må du ha fradragsberettigede kostnader. Skal du få dekket pendlerbolig skattefritt fra arbeidsgiver, så må du ha utgifter hjemme. Det er for å slippe å ha utgifter begge steder, sier Funnemark til Dagbladet.

Funnemark understreker at hun ikke kan gå inn på enkeltsaker, men sier det ikke er noe grunnlag for å gi særbehandling av stortingspolitikere og regjeringsmedlemmer.

- Dette er regler som gjelder for alle. Det er like regler for politikere som for andre mennesker, understreker Funnemark.

Mandag kom svaret fra Stortinget og Statsministerens kontor (SMK) på varselet om ekstra betaling av arbeidsgiveravgift fra Skatteetaten. Stortinget mener blant annet at tolkningen «gir urimelige og vilkårlige utslag» og mener Skatteetaten har endret tolkningen av loven.

- Du mener reglene er klare?

- Hovedprinsippene i reglene er klare, sier Funnemark.

- Har disse reglene endret seg i seinere tid?

- Det er hovedprinsipper i reglene som har vært over lang tid, sier Funnemark.

Skattesmell

Skatteetaten mener SMK skylder 350 000 kroner for ubetalt arbeidsgiveravgift for verdien av gratis pendlerbolig.

SMK skriver i sitt svar at de mener Skatteetaten tolker loven strengene enn i veiledningen de har gitt SMK og enkeltpolitikere. Funnemark sier de tilstreber å gi riktige råd når de blir bedt om hjelp.

- Generelt vil jeg si at vi til enhver tid forsøker å gi så god veiledning som vi kan på de spørsmål som vi får. Så kan vi ikke gå inn å kommentere denne enkeltsaken utover det.

- Dere mener dere ikke har endret tolkningen?

- Det er hovedprinsipper som ligger til grunn. Vi holder oss til de hovedprinsippene når vi veileder skattytere, sier Funnemark.

Skatteetaten har varslet 45 politikere om ekstraskatt fordi de ikke har betalt skatt for fordelen av gratis pendlerbolig. I juni fikk Stortinget og SMK varsel om at de skylder arbeidsgiveravgift, fordi politikerne ikke har betalt skatten de skal.

«Pikant»

Ekspert på skatterett Arvid Aage Skaar sier til Aftenposten at skattefeiden mellom to av statsmaktene og statens egen skatteinnkrever er spesiell.

- Der er uvanlig og pikant at to så høytstående organer i Norge krangler med Skatteetaten. Men det er selvsagt helt akseptabelt at de også har meninger om skatt, på lik linje med andre nordmenn, sier Skaar til avisa.

Skattedirektøren sier de bare gjør jobben sin.

- Vi har et klart og tydelig samfunnsoppdrag og det er å sikre riktig skatt, og likebehandling uavhengig av hvem skattyter er. Det er det utgangspunktet vi tar i denne saken som i alle andre saker, sier Funnemark.

Hun vedgår at saken har fått mye oppmerksomhet, men insisterer på at hennes folk behandler den som en hvilken som helst annen sak.

- Vi legger merke til at det er stor samfunnsmessig interesse i disse sakene, men det er også verdt å merke seg at vi gjennomfører cirka 13 000 arbeidsgiverkontroller i året og dette er to av de. Vi er vant til å gjennomføre kontroller, og holder fast ved det som er vårt hovedformål at det blir betalt riktig skatt og avgift.

Uker og måneder

Funnemark understreker at sakene mot Stortinget og regjering er under behandling og ikke endelig avgjort. Det er altså fortsatt mulig at de endrer mening i sakene.

- Vi har en plikt til å vurdere alt som kommer fra skattepliktig grundig, og det vil vi selvfølgelig også gjøre i dette tilfelle. Så får vi se hva som blir utfallet.

Skattedirektøren vil ikke love når de kan være klar med sin endelige konklusjon i skattesaken mot Storting og regjering.

- Hvor lang tid en sak tar er alltid individuelt, om vi har fått klarlagt det vi trenger, om vi har tilstrekkelig faktum og om det er behov for mer dialog. Jeg kan ikke være noe mer konkret på det. Det kan ta fra noen uker til noen måneder, sier Funnemark.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer