Gunnar Stålsett (84) risikerer fengsel

- Må være likhet for loven

Stålsett-saken er ikke spesiell, sier Jon Helgheim (Frp).

ØNSKER INGEN ENDRING: Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener loven ikke trenger å endres som følge av Stålsett-saken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
ØNSKER INGEN ENDRING: Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim mener loven ikke trenger å endres som følge av Stålsett-saken. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det må være likhet for loven - enten man er biskop eller lensmann, sier Frp's innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim til Dagbladet.

Helgheim reagerer på argumenter om at tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett (84) må få slippe straff for å ha hatt en ureturnerbar asylsøker ulovlig ansatt i en årrekke.

Frp-politikeren ser ikke noen grunn til å endre loven for å la ureturnerbare asylsøkere få lov til å jobbe, slik Petter Eide (SV) i Stortingets justiskomité har tatt til orde for.

- Dette tar fokus bort fra det egentlige problemet - grunnløse asylsøkere, på bekostning av andre som virkelig trenger hjelp, sier Helgheim.

- Kristen plikt

Oslo-politiet har innstilt på 45 dagers fengsel for Stålsett, som sto fram med sin ulovlige praksis i et intervju med Vårt Land i august. Han uttalte der at det var hans kristne plikt å støtte asylsøkeren, Lula Tekle (55), med arbeid.

- Plikten til å hjelpe et medmenneske i nød var viktigere for meg enn lydigheten mot en uklar rettsordning, sa den folkekjære eksbiskopen i intervjuet.

Til Dagbladet uttaler Stålsett i dag at han gjerne går i fengsel for å ta sin straff.

- Uansett blir det en langt mindre pris for meg å betale enn for papirløse flyktninger hvis jeg ikke hadde hjulpet dem, sier 84-åringen.

- Uverdig

- Jeg synes det norske samfunn må ha raushet til å akseptere hva Stålsett har gjort, og ikke straffe ham. Det er veldig, veldig uverdig, sier Eide til Dagbladet.

Også tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide gir Stålsett sin uforbeholdne støtte.

STØTTER STÅLSETT: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide stiller seg bak den tidligere Oslo-biskopen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STØTTER STÅLSETT: Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide stiller seg bak den tidligere Oslo-biskopen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det strider mot vår allmenne rettsoppfatning at han nå sannsynligvis må gå i fengsel fordi han har vært villig til å vise den urett som rammer de papirløse, skriver Hareide på Facebook.

- Feil betegnelse

Helgheim i Frp går ikke med på at de ureturnerbare asylsøkerne står i en særstilling.

- Bak vedtakene ligger en grundig prosess der de har fått avslag og er pålagt å forlate landet. «Ureturnerbare» er for øvrig feil betegnelse; dette er personer som frivillig skal reise, sier han til Dagbladet.

NRK Dagsrevyen sa Helgheim følgende:

- Å ansette ulovlig arbeidskraft er et alvorlig problem i samfunnet, og det er viktig å slå ned på det. Det er veldig viktig at det ikke er opp til hver enkelt å sette sin egen overbevisning eller religion over norsk lov - da har vi alvorlige problemer her i landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer