Pendlersakene:

- Må være nådeløs

Omdømmeekspert Trond Blindheim er ikke i tvil om at pendlersakene som nå etterforskes skaper politikerforakt. Å ha misforstått regelverket, er ikke en gyldig unnskyldning, mener han.

Svein Harberg (H) trer inn som leder av presidentskapet til en ny stortingspresident er valgt. Han har dette å si om situasjonen. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Foto: Frank Karlsen. Vis mer
Publisert

- Dette er like ille som doping i idretten. Det er fusk og fanteri - som en prest som stjeler av kollekten. Dette er skattebetalernes penger, og noe en alminnelig samfunnsborger reagerer på. Her burde man være helt nådeløs når man går i gang med å rydde opp. Det er ikke en unnskyldning å ikke ha forstått regelverket.

Det sier omdømmeekspert Trond Blindheim til Dagbladet. Han er dosent ved Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania.

Brøt regelverk

Torsdag kveld ble det kjent at Eva Kristin Hansen trekker seg som stortingspresident etter at politiet startet etterforskning av pendlerboligsakene på Stortinget. Hansen er den siste i rekken av representanter som kan ha brutt Stortingets regelverk for pendlerbolig.

Hun hadde hatt pendlerbolig i tre år mens hun eide en bolig i Ski, 29 kilometer fra Stortinget. Det er kortere enn grensen for å få gratis pendlerleilighet. Hansen var da folkeregistrert i Trondheim, der hun lånte et rom hos tidligere Ap-nestleder Trond Giske.

Regelverket sier at stortingsrepresentanter har krav på pendlerbolig hvis de er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 kilometer i kjørelengde fra Stortinget.

RART: Sylvi Listhaug syns det er underlig at Eva Kristin Hansen ikke stille seg spørsmålet om pendlerbolig. Video: Dagbladet TV Vis mer

«Svindel og bedrag»

Oslopolitiet fikk i oppdrag å etterforske flere pendlersaker, etter mediesaker om minst seks stortingsrepresentanter.

- Det er helt oppsiktsvekkende at politikere sier at de ikke forstår reglementet som de selv har vedtatt og som en enhver samfunnsborger forstår, særlig etter Ropstad-saken, sier Blindheim.

I midten av september gikk Kjell Ingolf Ropstad av som KrF-leder og statsråd, etter Aftenposten-avsløringene om at han tok aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen sin.

Omdømmeeksperten mener at rekken av pendlerbolig-saker påvirker omdømmet til hele politikerstanden på Stortinget.

- Det er akkurat som å stå opp midt på natta for å hente et glass vann på kjøkkenet, og så ser du én kakerlakk på gulvet. Da vet du at det er hundre til bak komfyren. Det er nok det folk tenker om pendlersakene, at det sikkert er mye mer av dem enn vi vet om, sier han.

- Kan sakene bidra til å skape politikerforakt?

- Ja, helt klart. Politikerne sier at det er så vanskelig å forstå regelverket som de selv har laget. Det er ikke noe vanskelig å forstå - selv jeg forstår det. Administrasjonen på Stortinget ser gjennom fingrene på det, og de er medskyldige ved at de ikke kontrollerer strengere, sier han.

Dagbladet har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen i Ap's stortingsgruppe, som opplyser at Hansen ikke ønsker å kommentere saken.

DELER: Eva Kristin Hansen forteller om detaljer fra privatlivet sitt og forteller om da hun var syk. Video: Dagbladet TV Vis mer

Tolkningsendring

I den skriftlig redegjørelsen til Stortinget skrev Hansen at hun i sin dialog med Stortingets administrasjon denne uka, ble kjent med at administrasjonen har praktisert reglene for pendlerboliger på en ny måte siden 2009.

Regelverket sier at stortingsrepresentanter har krav på pendlerbolig hvis de er folkeregistrert eller faktisk bosatt mer enn 40 kilometer i kjørelengde fra Stortinget. Ifølge tolkningen fra 2009 må begge disse kriteriene, ikke bare det ene, være oppfylt.

«Men så vidt jeg har brakt på det rene, er ikke denne tolkningsendringen blitt meddelt stortingsrepresentantene eller medført endring av selve regelverket og endring av daværende rapporteringsskjema om pendlerbolig til Stortinget», skrev Hansen i redegjørelsen.

Hun skrev også at hun ikke etablerte seg fast i Ski i 2014, selv om hun da kjøpte seg inn i huset til ektemannen.

«Jeg og min ektemann fortsatte å ha husholdning og bo forskjellige steder som vi også gjorde da vi ble ordentlig etablert som kjærester», skrev Hansen.

TILBUDSSIDEN: Stortingspresident Eva Kristin Hansen sier hun ikke kommer til og gå av som Stortingspresident etter at det ble kjent at hun hadde leilighet i Ski mens hun sto oppført som leietaker hos Trond Giske i Trondheim. Video: Emma Dalen / Reporter: Kjetil Kjær Andersland Vis mer

Manglende dømmekraft

Hansen trakk seg som stortingspresident bare minutter etter at det ble kjent at politiet åpner etterforskning av pendlersakene. Blindheim mener at Hansen burde ha trukket seg med en gang hun ble kjent med regelbruddet.

- Hun burde trukket seg med det samme, for hun visste jo hvor saken sto. Jeg synes det viste mangel på dømmekraft at hun ikke trakk seg før, sier han.

Oslopolitiet åpnet etterforskning etter mediesaker om minst seks stortingsrepresentanter. Blant de folkevalgte er gjennomgangstonen at det nå er nødvendig å snu hver stein i pendlerboligsakene, skriver NTB.

- Vi er avhengig av at folk har tillit til våre valgte politikere og til det demokratiske systemet. De ulike sakene om brudd på reglene for pendlerbolig kan bidra til å svekke denne tilliten, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer