Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må være på Guantanamo til de dør

Amerikanske myndigheter sier sjansen er stor for at de fleste fanger må leve livet ut i fengselet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det sitter i dag 435 fanger på Guantanamo. Av disse skal rundt 120 sendes hjem. Resten må regne med å bli sittende på Cuba til de dør.

- Ja, de kan bli anholdt resten av livet, sier Cully Stimson, talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet.

Stimson legger til at livet på Guantanamo slett ikke er så verst.

- Hvis amerikanske fanger så hvordan det er her, ville de storme basen for å få komme inn, sier Stimson.

Ifølge Reuters er forholdene på Guantanamo bedret i det siste året. Blant annet er den beryktede Camp X-ray stengt.

Rangeres

På dagens Guantanamo inndeles de innsatte etter «føyelighet».

Hvor ettergivende de er bestemmer fargen på fangedrakten. De fullstendig føyelige kles i hvitt, beige får de som er litt føyelig, og oransje gis til dem som gir størst motstand.

Må bli: De aller fleste av fangene på Guantanamo kan måtte bli i fengsel til de dør. Siden fengselets oppstart har kun ti fanger blitt siktet. Resten er anholdt uten lov og dom. Foto: AP
Må bli: De aller fleste av fangene på Guantanamo kan måtte bli i fengsel til de dør. Siden fengselets oppstart har kun ti fanger blitt siktet. Resten er anholdt uten lov og dom. Foto: AP Vis mer

Uansett farge er det daglig «frivillige» forhør. Og fangevokterne har én leveregel: Det finnes ingen terrorist av middels risiko.

Økt sensur

Onsdag foreslo den amerikanske regjeringen å øke kontrollen på kommunikasjonen mellom fangene på Guantanamo og advokatene deres. De ønsker å begrense informasjon til fangene fra verden utenfor.

Hittil har fangene fått informasjon om terror-handlinger rundt om i verden. De har også fått lese om tortur-anklager mot det amerikanske militæret, ved blant annet Abu Ghraib-fengselet.

Forslaget vil blant annet innebære strengere kontroll på brev. Også den muntlige kommunikasjonen mellom fanger og advokater vil kunne kontrolleres direkte av det militære.

Argumentet bak forslaget er ifølge nyhetsbyrået AP at nyheter utenfra vil kunne gjøre fangene mer voldelige. Blant annet mener militæradvokater at materiale fra Amnesty International truer sikkerheten ved basen.

Dårlig lys

Wells Dixon, advokat ved senteret for grunnlovsrettigheter frykter at de foreslåtte restriksjonene ikke bare handler om å minimere informasjon inn i fengselet, men at det også er et forsøk på å hindre informasjon i å komme ut.

Han hevder utsagn fra forsvarsadvokater den siste tiden har satt Guantanamo i et dårlig lys. 

- De viser at de fleste innsatte ikke er hardbarkede terrorister, sier Dixon. - Det som skjer nå er at regjeringen vil dekke over unektelige fakta.