- Må være sandblåst på innsiden av hodeskallen

- Det er ikke bra det vi nå ser innen barnehage, aldershjem og renovasjon, raser Thorbjørn Berntsen (75).

LEPPA FRA GRORUD: - Her er det noen i viktige posisjoner som må være bortimot sandblåst på innsiden av hodeskallen, sier en rasende Thorbjørn Berntsen (75) etter at han har lest Dagbladets luselønn-avsløringer i stat og kommune. Spesielt pinlig synes han det er at statlige etater underbetalte renholderne sine. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
LEPPA FRA GRORUD: - Her er det noen i viktige posisjoner som må være bortimot sandblåst på innsiden av hodeskallen, sier en rasende Thorbjørn Berntsen (75) etter at han har lest Dagbladets luselønn-avsløringer i stat og kommune. Spesielt pinlig synes han det er at statlige etater underbetalte renholderne sine. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Her er det noen i viktige posisjoner som må være bortimot sandblåst på innsiden av hodeskallen, sier en rasende Thorbjørn Berntsen (75) etter at han har lest Dagbladets luselønn-avsløringer i stat og kommune. Spesielt pinlig synes han det er at statlige etater underbetalte renholderne sine.

- At de statlige og offentlige myndigheter kan drive med sånt og la renholder og andre få luselønninger er forjævlig, sier «leppa fra Grorud».

Før politikken jobbet Berntsen som skipsrørlegger i Nylands mekaniske verksted i 1951-1966, og er en av få sentrale Ap-politikere i nyere tid som har bakgrunn som industriarbeider. Berntsen har også vært hovedmannen bak den arbeidsmiljøloven Norge har i dag. På bakgrunn av dette har han fått tittelen «arbeidsmiljølovens far».

Berntsen reagerer sterkt på at konkurranseutsettingen har økt siden de rødgrønne tok makta etter stortingsvalget 2005.

DEN NYE UNDERKLASSEN: Den nye underklassen i Norge består av lærervikarer, renholdere, barnehageassistenter og helsepersonell, ifølge Fagforbundet og Unio.
DEN NYE UNDERKLASSEN: Den nye underklassen i Norge består av lærervikarer, renholdere, barnehageassistenter og helsepersonell, ifølge Fagforbundet og Unio. Vis mer

- Det er ikke bra det vi nå ser innen barnehage, aldershjem og renovasjon, sier Berntsen.

Blir underbetalt Den siste tiden har Dagbladet dokumentert at ansatte som jobber for stat og kommunen blir underbetalt, på tross av at de er lovpålagt å forsikre at lønnen ikke er lavere enn tariff-festet nivå. På onsdag gikk de to mektige fagforeningslederne Jan Davidsen og Anders Folkestad fra henholdsvis Fagforbundet og Unio ut og advarte mot «en ny underklasse».

- Dette kan true hele velferdsmodellen, sa de to fagforeningslederne.

Berntsen etterlyser solidaritetsfølelsen hos politikerne.

- Det er opplagt at fortjenesten eieren skal hente ut må tas ut et sted. Enten må beboerne i aldershjemmene betale mer eller må de ansatte løpe fortere og tjene mindre, sier Berntsen, som refser Ap-kollegaer i kommunestyrene.

VIL STRAMME OPP: - Her trenger man en politisk oppstramming. Det er jo ikke de ansatte som skal betale for underskudd og trang økonomi i det offentlige, sier Thorbjørn Berntsen. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET
VIL STRAMME OPP: - Her trenger man en politisk oppstramming. Det er jo ikke de ansatte som skal betale for underskudd og trang økonomi i det offentlige, sier Thorbjørn Berntsen. Foto: HANS ARNE VEDLOG/DAGBLADET Vis mer

- Det er jo også tilfeller med kommuner hvor Arbeiderpartiet har makta hvor man driver med dette, sier den tidligere Ap-ministeren.

Krever politisk oppstramming - Her trenger man en politisk oppstramming. Det er jo ikke de ansatte som skal betale for underskudd og trang økonomi i det offentlige, sier Berntsen.

- Det er de rødgrønne som har sittet med makta og de må være med å ta ansvaret for utviklingen vi har sett, sier leder for LO i Oslo, Roy Pedersen. Han frykter nå at vi er i ferd med å få en «blåere» Jens.

- Vi har merket at styrkeforholdene i regjeringen har blitt forandret siden sist valg og at Stoltenberg er i ferd med å bli mer som han var i 2001, sier Pedersen. Under Stoltenberg 1-regjeringen ble offentlige tjenester konkurranseutsatt. Sykehusreformen ble vedtatt med støtte fra Høyre og Frp.

- Nå slipper private til for å bygge syehjemsplasser og vi frykter forlsag til ny uføretrygd. Jeg tror Ap vil kunne miste oppslutning på dette, slik som de gjorde i 2001, sier Pedersen.

- Medskyldige i sosial dumping En annen som er bekymret, er en av arkitektene bak Soria Moria-erklæringen, Per Østvold.

FRYKTER BLÅ JENS: Leder for LO i Oslo, Roy Pedersen, frykter at Jens Stoltenberg skal bli blåere og like konkurranseglad som han var i 2001. Foto: DAGBLADET
FRYKTER BLÅ JENS: Leder for LO i Oslo, Roy Pedersen, frykter at Jens Stoltenberg skal bli blåere og like konkurranseglad som han var i 2001. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Det er veldig kritikkverdig det som nå skjer i mange kommuner, Østvold, som nå er leder for Oslo SV.

- Det skyldes at det er en bevisstløs holdning til dette blant mange politikere. De ser ikke faresignalene. Eller de syntes det er greit med sosial dumping, sier Østvold.

- Mange politikere er medskyldige i sosial dumping, sier Østvold. I likhet med Berntsen gir han et spark til partikollegaer i kommunestyrene.

- Gjør ikke jobben - Det er mange rødgrønne politikere i kommuner og fylker som ikke gjør jobben sin, sier Østvold, som mener også at det den rødgrønne regjeringen kunne gjort mer.

- Regjeringen har gjort veldig mye for å motvirke sosial dumping, men når vi ser at sosial dumping er et voksende problem i flere sektorer, må regjeringen komme på banen med ytterligere tiltak, sier Østvold. Han er enig med Folkestad og Davidsen i at vi er i ferd med å få en ny underklasse.

- Regjeringen har gjort veldig mye for å motvirke sosial dumping, men likevel har dette bredt seg ut i det norske samfunnet. Dermed ser vi at man undergraver tariffavtaler og skaper sosial nød. Folk får ikke lønninger det er mulig å leve av, sier Østvold.

KRITIKKVERDIG:- Det er veldig kritikkverdig det som nå skjer i mange kommuner, Per Østvold, som nå er leder for Oslo SV. Foto: RUNE MYHRE/DAGBLADET
KRITIKKVERDIG:- Det er veldig kritikkverdig det som nå skjer i mange kommuner, Per Østvold, som nå er leder for Oslo SV. Foto: RUNE MYHRE/DAGBLADET Vis mer