- Må være tøffere mot Kommune-Norge

Regjeringens medisin holder ikke, mener ekspertene: Kommune-Norge må instrueres i å avsløre sexovergriperne.

Krever sterkere lut: Regjeringen og Tora Aaslands (billdet) forslag om varsling ved overgrep mot utviklingshemmede holder ikke, mener ekspertene. - Det har gått alt for langsomt i alt for mange år. Alvoret i sakene tilsier at noe må skje raskt, sier Peter Zachariassen, psykologspesialist ved Oslo universitetssykehus. Foto: Berit Roald / SCANPIX
Krever sterkere lut: Regjeringen og Tora Aaslands (billdet) forslag om varsling ved overgrep mot utviklingshemmede holder ikke, mener ekspertene. - Det har gått alt for langsomt i alt for mange år. Alvoret i sakene tilsier at noe må skje raskt, sier Peter Zachariassen, psykologspesialist ved Oslo universitetssykehus. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Varslingsberedskap i Kommune-Norge bør være på plass innen 2013. Men en egen varslingsinstruks til bruk ved overgrep mot utviklingshemmede er stigmatiserende, hevder inkluderingsminister Tora Aasland overfor Dagbladet.

I går måtte Aasland svare for hvordan regjeringen skal sørge for at Kommune-Norge blir dyktigere til å avsløre betrodde tjenestemenn og andre som begår seksuelle overgrep mot utviklingshemmede. Bakteppet for interpelasjonen var Dagbladets mange avsløringer av systemsvikt i forhold til bl.a. varsling, anmeldelse og beskyttelse av ofre i slike saker.

Dagbladet har snakket med en rekke eksperter, som gir Aasland både ris og ros.

Vil vite sannheten om ofrene • Hun får ros for sitt forslag om å gjør noe med kunnskapsmangelen på feltet. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress skal nå lage en kunnskapsstatus om vold og seksuelle overgrep mot utviklingshemmede. 

• Hun får ris for sitt andre svar på Dagbladets avsløringer av mangelfulle varslingsrutiner i Kommune-Norge: Aasland foreslår «en landsomfattende formidling av kunnskapsmateriell, som også kan fungere som en veileder om de særlige problemstillinger som reises i forhold til å forebygge, avdekke og håndtere seksuelle overgrep mot utviklingshemmede».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer