Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må være veldig tydelig på ikke å akseptere korrupsjon

Statsminister Erna Solberg om norske investeringer i Ukraina.

 - SKAL FØLGE PENGENE NØYE:  Statsminister Erna Solberg har samtaler med Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk i Ukrainas hovedstad Kiev.  Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
- SKAL FØLGE PENGENE NØYE: Statsminister Erna Solberg har samtaler med Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens Telenor sliter med korrupsjonsplagede VimpelComs aktiviteter i Usbekistan, inviteres norske bedrifter til å investere i Ukraina - ette av Europas mest korrupte land.

Statsminister Erna Solberg (H) har denne uka besøkt Ukrainas hovedstad Kiev.

Der åpnet hun et norsk-ukrainsk næringslivsforum samme med sin ukrainske kollega Arsenij Jatsenjuk, som innstendig ber norske bedrifter om å satse i Ukraina.

Det gjør også Solberg - med visse forbehold.

- Jeg vil oppfordre norsk næringsliv til å se på investeringsmulighetene her, men være veldig tydelig på at de ikke aksepterer korrupsjon. Å være veldig tydelig på det, betyr også at man kan prøve å se om det faktisk gir en respons, sier hun til NTB.

- Landets myndigheter på høyeste nivå er i dag ekstremt opptatt av å bekjempe korrupsjon. Men dette er nok fortsatt en gammel kultur som ligger i andre deler av det offentlige apparatet, mener Solberg.

- Ærlig regjering Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene i VimpelCom, som beskyldes for å ha utbetalt inntil 600 millioner kroner til et selskap som har vært kontrollert av datteren til Usbekistans president. Onsdag skulle Telenor-ledelsen forklare seg for regjeringen om saken.

Som Usbekistan har Ukraina problemer med korrupsjon, og på Transparency Internationals korrupsjonsindeks ligger Ukraina på 144. plass.

Bestikkelser forekommer både i offentlig og privat sektor. Men Solberg føler seg trygg på at Ukrainas nye og sterkt provestlige regjering mener alvor når den varsler hard kamp mot korrupsjon.

- Regjeringsnivået her har en veldig klar agenda, og de er veldig åpne og ærlige om å si at dette er de største problemene deres. De er nødt til å bekjempe det og har forsøkt å gjøre det med lover, men sier at det er et voldsomt arbeid å fjerne korrupsjonen, sier Solberg.

Budsjettstøtte
I tillegg til å fremme handelssamarbeid lover Solberg 100 millioner kroner i budsjettstøtte i år til Ukraina. Regjeringen tar sikte på tilsvarende støtte neste år og i 2016.

- Vi skal selvfølgelig følge pengene nøye, det er en viktig del av det å gi. Det betyr også at de lenger ned i systemet, som skal sette ting ut i handling, vet at det ikke er så mye å hente her på veien, sier Solberg.

For norske bedrifter er Ukraina et stort eksportmarked. Men i tillegg til korrupsjonsproblemene har et væpnet opprør i øst, konflikten med Russland og en økonomi i nærmest fritt fall gjort landet til et mer usikkert marked det siste året.

Gassavhengighet
Ukrainas avhengighet av russisk gass er ett av problemene landet vil ut av med norsk hjelp til energieffektivisering og påtrykk for en mulig ny gassrørledning fra Danmark via Polen.

- Hvis dere gjenoppliver dette prosjektet og norske og polske selskaper bygger denne rørledningen, vil det i stor grad kunne forsyne Ukraina med energi fra flere kilder og styrke vår energiuavhengighet, sier Jatsenjuk.

Han viser til at en slik rørledning vil kunne levere inntil 8 milliarder kubikkmeter norsk naturgass til Polen og Ukraina.

Statoil inngikk i høst en kortvarig avtale om å levere et begrenset gassvolum til ukrainske Naftogaz via Slovakia.

Ifølge Jatsenjuk vil landet vedta en lov som gjør det mulig for norske selskaper å investere direkte i ukrainsk infrastruktur for gass.

(NTB-Kristian Skårdalsmo).

 NORSK FISKEBUTIKK:  Statsminister Erna Solberg klipper snora under åpningen av fiskebutikken Egersund i Kiev i Ukraina tirsdag. T.h.: Pelagia-sjef Egil Magne Haugstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
NORSK FISKEBUTIKK: Statsminister Erna Solberg klipper snora under åpningen av fiskebutikken Egersund i Kiev i Ukraina tirsdag. T.h.: Pelagia-sjef Egil Magne Haugstad. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling