DØDE: Ett år gamle Liin Muhumed Surow blir begravd utenfor en flyktningeleir i Dadaab i Kenya. Jenta døde av feilernæring 24 dager etter at hun ankom leiren. Ifølge FN kan opptil 29 000 barn så langt ha omkommet i den ekstremt alvorlige sultkatastrofen på Afrikas horn. Foto: AP Photo/Jerome Delay/SCANPIX
DØDE: Ett år gamle Liin Muhumed Surow blir begravd utenfor en flyktningeleir i Dadaab i Kenya. Jenta døde av feilernæring 24 dager etter at hun ankom leiren. Ifølge FN kan opptil 29 000 barn så langt ha omkommet i den ekstremt alvorlige sultkatastrofen på Afrikas horn. Foto: AP Photo/Jerome Delay/SCANPIXVis mer

- Må velge hvilket barn som må dø

Foreldre må ta umenneskelige valg for å overleve flukten fra sultkatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste tre månedene kan 29 000 barn ha dødd som følge av sultkatastrofen på Afrikas horn, ifølge FN. De understreker at det er vanskelig å stadfeste tallene med full presisjon, men konstaterer at rundt halvparten av de titusentalls ofrene i Sør-Somalia fra starten av april til slutten av juli er under fem år gamle.

En rekke dør under flukt. 1500 mennesker ankommer daglig flyktningeleiren i Dadaab i Kenya, og enkelte forteller at de har mistet så mange som fire barn på grunn av sult og sykdom i løpet av den lange gåturen fra Somalia, melder nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Må velge mellom barna Det kommer også ubekreftede rapporter om foreldre som må ta umenneskelige valg: De blir tvunget til å avgjøre hvilke av barna som skal overleve og hvilke som må dø, slik at familien makter den harde ferden til leiren i Dadaab, ifølge både AP og Flyktninghjelpen.

- Rapportene har gått på at barnet blir så slitent at det ikke greier å holde tempoet oppe mens de går, sier informasjonssjef Rolf A. Vestvik ved Flyktninghjelpen.

Han sier det også verserer meldinger at barn er blitt giftet bort i bytte mot mat. Heller ikke dette er bekreftet.

- Det vi har fått bekreftet, er at barn i Etiopia har blitt tatt ut av skolen for å hjelpe familien med å skaffe mat. Dette er et tegn på at katastrofen er i ferd med å bre seg om, sier Vestvik.

Line Stenseth, utenlandssjef i Norges Røde Kors, sier at de ikke kan bekrefte enkelthistorier fra katastrofeområdene.

- Vi ønsker å understreke at situasjonen er veldig desperat. Mennesker blir stilt overfor veldig vanskelige valg og det er ekstremt viktig å få fram hjelpen dit folk er, slik at man unngår et ytterligere press på flyktningleirene, sier Stenseth til Dagbladet.

Enormt omfang 12,4 millioner mennesker i Somalia - som er hardest rammet - Kenya, Etiopia og Djibouti er i behov for akutt hjelp som følge av sultkatastrofen, som blant annet skyldes den verste tørken på 60 år.

Det er nå erklært hungersnød i fem områder i Sør-Somalia, og det er ventet at situasjonen har spredt seg over hele regionen innen fire til seks uker, ifølge en rapport fra FN.

- Det finnes ikke mat i området. Den må komme utenfra. Vi får ikke til å hjelpe alle, men dersom Flyktninghjelpen, FN og andre organisasjoner får ressursene, kan vi redde mange, sier Vestvik.

Frykt for opprørere Den ekstremt vanskelige sikkerhetssituasjonen i borgerkrigsherjede Somalia gjør det vanskelig, og det er fortsatt mange områder FN ikke har fått tilgang til, ifølge organisasjonen.

Den islamistiske al-Shabaab-militsen har trukket seg sørover og ut av hovedstaden Mogadishu, som de har kontrollert deler av, men etter det Dagbladet får opplyst knytter det seg «en bekymring» til om de vil slå tilbake på noe vis - enten i form av konvensjonelle angrep eller asymmetrisk krigføring som for eksempel snikskyttervirksomhet.

Den al-Qaida støttede militsen har ført en blodig krig mot de somaliske myndighetene siden 2007 med mål om å velte regjeringen, som er støttet av Vesten.

- Vi tilbyr dere amnesti. Legg ned våpnene og pistolene, og foren dere med folket og samfunnet deres, sa Abdirahman Osman, talsperson for overgangsregjeringen i landet, ifølge NTB.